Fél évszázada szeli a Balaton hullámait

2018.09.26. 07:00

Ötvenéves a Széchenyi komp: tortával köszöntötték

Széchenyi István, a balatoni gőzhajózás megalapítójának születésnapján tortával ünnepelte meg a Bahart Zrt. vezetése a Széchenyiről elnevezett, idén ötven éves kompot, szeptember 21-én, Tihany-révnél. 

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos / Napló

Kollár József, a Bahart Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében egyebek között kiemelte, a Széchenyi István komp – eredeti nevén Komp IV-es – a fél évszázados múltja alatt sok emlékezetes pillanatot élt meg a Balatonon. A kompot 1968-ben építették a Magyar Hajó és Darugyár Balatonfüredi Gyáregységében, 1975-ben főgépcserét hajtottak végre rajta, majd 1988-ban a hajógyárban meghosszabbították, középen beletoldottak, és az egyik oldaláról a felépítményt eltávolították. Az átépítésnél a komp közepén elhelyezkedő hídon lévő kormányállást is meg kellett szüntetni. A felépítmény átalakításával a kormányállás a felépítménnyel rendelkező oldalra került, elérve ezzel a ma is látható formáját. A balatoni Bahart kompflotta tagjaként, a Széchenyi István komp is egész évben menetrend szerint szállítja az utasokat a Balaton északi és déli partja között.

A komp Borbély Tamás kapitánnyal szeptember 21-én, „teltházzal” érkezett meg Tihanyba, az akkor még harmincfokos nyárban, zsúfolásig megtelt autókkal, utasokkal. Köztük a hajózási társaság tulajdonosai, az önkormányzatok képviseletében a polgármesterek is áthajóztak az északi partra, ahol a Bahart Zrt. vezetése a kompot és a Balatont ábrázoló tortával kínálta meg a vendégeket.

Fotó: Balogh Ákos / Napló

1975-ben főgépcserét hajtottak végre rajta, majd 1988-ban a hajógyárban meghosszabbították, középen beletoldottak, és az egyik oldaláról a felépítményt eltávolították. Az átépítésnél a komp közepén elhelyezkedő hídon lévő kormányállást is meg kellett szüntetni. A felépítmény átalakításával a kormányállás a felépítménnyel rendelkező oldalra került, elérve ezzel a ma is látható formáját. A Bahart kompflotta tagjaként a Széchenyi István komp is egész évben menetrend szerint szállítja az utasokat a Balaton északi és déli partja között.

A komp Borbély Tamás kapitánnyal szeptember 21-én telt házzal érkezett meg Tihanyba, az akkor még harmincfokos, nyárias időben zsúfolásig megtelt autókkal, utasokkal. Köztük a hajózási társaság tulajdonosai, az önkormányzatok képviseletében a polgármesterek is áthajóztak az északi partra, ahol a Bahart Zrt. vezetése a kompot és a Balatont ábrázoló tortával kínálta meg a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában