meg is kóstolták

2018.11.12. 07:00

Nevet adtak Balatonarács borának

„Enyém, tied, cuvée” névre hallgat Balatonarács bora a szakértői zsűri szerint, amihez a szőlőt a helyiek szeptemberben gyűjtötték össze, majd együtt préselték le Balatonarácson. A névadásról az Arácsi Népházban döntöttek a Márton-napi újborkóstolón, vasárnap este.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly / Napló

Az Arácsért Alapítvány szervezésében minden évben, Márton nap alkalmából elnevezik az újbort, amit együtt készítettek el a helybeliek. A vasárnap esti találkozón mindenki leadhatta javaslatát az újbor nevére, amelyről Böőr László, a Szent Benedek iskola pincészetének vezetője, Komáromi Móric, az iskola igazgatója, Koronczai Zsolt, aki 2018-ban Balatonfüreden az „Év Bortermelője” és Fabacsovics Zoltán, az Arácsért Alapítvány kuratóriumi elnöke döntött. Eszerint a kitűnő nedű az „Enyém, tied, cuvée” nevet kapta.

Koronczai Zsolt borász, pince tulajdonos Márton-nap alkalmából, a tavalyi évjáratból olaszrizlinget, rajnai rizlinget, traminit és merlot-t kínált a jelenlévőknek. Ezek a nedűk, ahogy mondta, tökéletesen visszaadják a Balatonfüred-Csopaki Borvidék ízét, jellegzetességét, dinamikáját, és kitűnő évjáratúak. Kiemelte, az újborok szépek, de változó minőségűek. Szeptember elején lehullott 1500 milliméter csapadék ugyanis nem kedvezett az érésben levő szőlőnek, a kék szőlőfajtákat jelenleg is préselik.

Fotó: Penovác Károly / Napló

Fabacsovics Zoltán elnök arról is beszélt, hogy az alapítvány idén is sikeresen évet zár, számos rendezvényük közül kiemelte a „Kultúra fehérben” címűt, amit idén hagyományteremtő szándékkal rendeztek meg. Utalt arra is, hogy csatlakoznak az „Év fája” országos pályázathoz, ugyanis a Koloska-forrásnál levő olyan fűzfa emblematikus fája Balatonarácsnak. Az alapítványnál adventtől vízkeresztig várják az írásokat arról, hogy kinek, milyen emléke, története fűződik a különleges növényhez, illetve fotópályázatot is hirdetnek a fa kapcsán. A Balatonarácshoz kötődő Csernyi Tibor pedig bemutatta a jövő évi, „Természetesen Arács” című alapítványi naptárt, amelyben szép természetfotókat lehet látni. A találkozón Tarnai Katalin, a kuratórium képviseletében a Márton nappal, a borral kapcsolatos idézeteket olvasott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában