Hősök voltak, akikre emlékeznünk kell

2019.01.14. 07:00

A doni áttörés évfordulóján tartottak megemlékezést Veszprémben

A második magyar hadsereg elesett katonái példát mutattak bajtársiasságból és önfeláldozásból – hangzott el a doni áttörés évfordulóján tartott veszprémi megemlékezésen szombaton.

Marton Attila

Mécsest gyújtottak a megemlékezők Fotó: Pesthy Márton

A Komakút téri második világháborús emlékműnél tartott rendezvényen részt vettek a Doni hősök nemzetközi emléktúrát teljesítő Bakony nemzetközi menetszázad tagjai is. Simon-Jójárt Sándor nyugállományú repülő ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Veszprém Megyei Egyesületének elnöke elmondta, Szigligetről Veszprémbe két nap alatt ötven kilométeres gyalogmenetet teljesített a menetszázad Kaptur József nyugállományú repülő alezredes vezetésével. A században a magyar mellett német, litván, cseh és szlovák tartalékos és aktív katonák, diákcsoportok és huszárok is részt vettek.

Mécsest gyújtottak a megemlékezők Fotó: Pesthy Márton

Strenner Zoltán önkormányzati képviselő arról beszélt, a Donnál emberpróbáló helyzetekben is kötelességtudóan helytálltak és harcoltak a magyar katonák. Hozzátette, akik túlélték a szovjet támadást, testi és lelki sebekkel tértek haza, ám évtizedekig csak titokban méltatták őket. Megjegyezte, az emléktúra résztvevői a korabeli események felidézése mellett teljesítményükkel is példát mutatnak a fiataloknak.

Szabó József hadtörténész elmondta, a szovjet hadsereg támadása a teljes reménytelenségben érte 1943 elején a Donnál a második magyar hadsereget, amely sem megfelelő felszereléssel, sem tüzérséggel nem rendelkezett. Kiemelte, a doni visszavonulás a bajtársiasság és önfeláldozás számos példáját hozta: sok katona az életét is hajlandó volt feláldozni társai megmeneküléséért. A Don-kanyarban elesett katonák hősök voltak, akikre emlékezni kell – fogalmazott a hadtörténész.

A megemlékezés koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában