évet értékelt a polgármester

2019.01.18. 17:30

Badacsonytomaj fejlődő és szerethető város

Krisztin N. László polgármester évértékelőjében úgy fogalmazott, hogy a város a támogatásokkal jelentős lehetőségeket kapott, de hasonlókat helyben is kitaláltak.

Tóth B. Zsuzsa

Krisztin N. László polgármester szerint egy település mindennapjainak sora lelki, szellemi és fizikai öszszetevőkből áll. Fontosnak tartja a szőlőhöz, borhoz kötődő hagyományok ápolását

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Egy település mindennapjainak sora lelki, szellemi és fizikai összetevőkből áll. A lelki része az élmény, a közösség, annak megélése, hogy összetartozunk, a szellemi oldal pedig a rend és a jövő kifejeződése. Az idő múlásával a lélekre épülhet egy közösség ereje. Egy olyan városban, ahol a turizmus a jövő záloga, a helyi lakosok mellett ugyanúgy kell foglalkozni a vendégekkel, a nyaralótulajdonosokkal vagy az évtizedek folyamán betelepült emberekkel is.

Krisztin N. László polgármester szerint egy település mindennapjainak sora lelki, szellemi és fizikai öszszetevőkből áll. Fontosnak tartja a szőlőhöz, borhoz kötődő hagyományok ápolását Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Ezért találtuk ki a Badacsony Hazavár Programot, amellyel a fiatalok visszatelepülését, vagy épp helyben maradását támogatjuk – hangsúlyozta Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere. – Évek óta ösztöndíjakkal segítjük a helyi középiskolások tanulmányait, részt veszünk a Bursa Hungarica programban, az Arany János Tehetséggondozó Programban. Egy EFOP-pályázat jóvoltából 30 középiskolás fiatal tanulmányait segíthetjük. Közösségünk alapját képezik a családokon kívül az aktív civilszervezeteink, működésüket 2018-ban közel 20 millió forinttal támogattuk. A helyi kötődést erősíti a minibölcsőde, melyet tavaly adtunk át, de jól működnek a térségi és testvér-települési kapcsolataink is. A 2018-as esztendő jelentős áttörést hozott, több pályázatunk mostanra ért be. Közel másfél milliárdos TOP pályázati támogatást kaptunk, a GINOP pályázaton 420 milliót, míg a Vidékfejlesztési Programban 26 millió forint összegű támogatást nyert el a település. A projektek nagy részét már lezártuk és átadtuk, néhány még kivitelezés alatt áll, például a Tájház udvarának megújítása – mondta a polgármester, aki szerint a helyi turizmus jövője abban rejlik, hogy a közterületeket milyen mértékben sikerül megújítani a városban.

Mint elmondta, 150 millió forintot költöttek a strandokra egy turisztikai pályázat segítségével. A közel kétmilliárdos fejlesztési csomag felét helyi vállalkozások valósítják meg, ez kiváló eredmény. Az önkormányzat saját forrásból, 50 millióból fejlesztett, eszközöket szereztek be, gépeket vásároltak. További 30 millió forintot költöttek magántulajdonban lévő objektumok kisajátítására a fejlesztési célok érdekében. Az önkormányzat városüzemeltetési társasága 17 millió forint értékben vásárolt gépeket, a Menü Kft. által elnyert 30 millió forintos támogatással a közétkeztetés lehetőségei tovább javulnak. A polgármester szerint a település szellemiségét tekintve a legfontosabb a hagyományok ápolása, melyek főként a szőlőhöz, borhoz kötődnek. Éppen ezért a város ilyen típusú programokkal látta el a helybelieket és a turistákat. Tavaly közel száz programot kínáltak az érdeklődőknek, megmutatva a város kulturális sokszínűségét.

– Badacsonytomaj tehát biztonságos, élhető, fejlődő és ezáltal szerethető település – húzta alá Krisztin N. László polgármester, majd hozzátette, az idei évben jubileumra is készülnek, hiszen 2019-ben 15 éve lesz annak, hogy Badacsonytomaj városi rangot kapott. A fejlesztések sora tovább folytatódik, ennek egyik záloga, hogy a közelmúltban a város történetének eddigi legnagyobb összegű támogatását nyerte el a település. A két és fél milliárdos fejlesztési csomag keretében Badacsony 71-es út alatti részének, a település kapujának komplex megújítása kezdődhet el ez év őszétől.

Krisztin N. László polgármester jelezte továbbá, hogy Badacsonytomaj Program néven előkészítés alatt áll egy többmilliárdos fejlesztési csomag, egy szakrális projekt keretében pedig a templomtól kezdődően kálvária kiépítését is tervezik. A másfél milliárdos program részét képezi a pálos kolostor feltárása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában