sikeres pályázatok

2019.01.05. 07:00

Zöld óvodák: környezettudatos életre nevelik a kisgyermekeket

Jelenleg száz gyermek jár az Édenkert Pápai Református Óvodába. Az intézmény már harmadszor pályázott sikeresen a Zöld Óvoda címre.

Polgár Bettina

Tunnerné Buzás Éva feltölti az óvodai madáretetőt a gyerekek közreműködésével

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Tunnerné Buzás Éva intézményvezető kifejtette, az egykori Csóka Óvoda 2017 szeptembere óta működik egyházi fenntartásban. Noha az intézmény neve megváltozott, a zöld szemlélet továbbvitték, és ez remekül illeszkedik a vallási neveléshez – ezt szimbolizálja az óvoda címere is.

Tunnerné Buzás Éva feltölti az óvodai madáretetőt a gyerekek közreműködésével Fotó: Polgár Bettina/Napló

A zöld programok a hátrányos helyzetű gyermekek integrációját is segítették. A kicsiket az óvodapedagógusok környezettudatosságra nevelik tematikus foglalkozásokkal, a zöld jeles napok élményekkel teli ünneplésével, erdei óvodáztatással, továbbá családi játszóházakkal.

Tunnerné Buzás Éva kiemelte, az eredményességben része volt az óvoda felnőtt közösségének, amely a változások ellenére meggyőzte a bizottságot a cím létjogosultságáról, emellett segített nekik az Ajkai Zöld Bázisintézmény és a sok lelkes szülő.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár 2018-ban tizenkettedik alkalommal hirdette meg a Zöld óvoda és az Örökös zöld óvoda nevű nyílt pályázatot.

A 2018. évi első ütemben beérkezett 44 érvényes pályázatból összesen 38 intézmény nyert el Zöld Óvoda és Örökös Zöld Óvoda címet, míg a második ütemben 209 feladatellátási hely nyújtotta be pályázatát, melyek közül 195 intézmény nyerte el a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címet.

Megyénkben a felhívás első ütemében harmadszor pályázott sikeresen a Zöld Óvoda címre a Magyarpolányi Hosszú-hegyi Német Nemzetiségi Óvoda és Egységes Óvoda-­Bölcsőde. A második ütemben másodszor nyújtott be sikeres pályázatot a Zöld Óvoda címre a Balatonfüredi Óvárosi Óvoda és a Balatonfüredi Óvárosi Óvoda Mogyoró Tag­óvodája, továbbá a csetényi Egységes Óvoda-Bölcsőde, a felsőörsi Miske Óvoda, illetve a pétfürdői Panelkuckó Napközi Otthonos Óvoda. A második ütemben a Zöld Óvoda címre harmadik alkalommal adott be sikeres pályázatot az Édenkert Pápai Református Óvoda, a Halimbai Hársfa Óvoda és Családi Bölcsőde, a sümegi Kompanik Zsófia Óvoda és Bölcsőde, valamint a Nyirádi Nyitnikék Óvoda. A pályázat második ütemében Örökös Zöld Óvoda címet nyert el az Ajka Városi Óvoda Patakparti és az Ajka Városi Óvoda Szivárvány, a nemesvámosi Csillagvirág Óvoda, a szentantalfai Nivegy-völgyi Óvoda, a Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda és a Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda Nárcisz Tag­óvodája.

Az oklevelek átadását és az ünnepélyes eredményhirdetést január 21-én szakmai nap keretében tartják majd Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár épületében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában