Saját erőből és pályázati forrásból fejlesztenek

2019.02.14. 07:00

Átalakul a csomópont és bölcsődét építenek Szentkirályszabadján

Két százmilliós nagyságrendű fejlesztés kezdődik meg rövidesen a településen. A község az elmúlt években bölcsődeépítésre és az emlékmű körüli csomópont átépítésére is forrást nyert el.

Marton Attila

Biztonságosabbá válik a közlekedés a csomópont átépítése után. A kis képen Gyarmati Katalin polgármester

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A településeknek törvényi kötelezettségük, hogy megszervezzék a bölcsődei ellátást, ha a három éven aluli gyermekek száma meghaladja a 40 főt, vagy legalább öt kisgyermek számára igénybe vennék a szülők az ellátást. Szentkirályszabadjának az állam 107 millió forintot biztosít bölcsőde építésére, a támogatás odaítélésében Kontrát Károly országgyűlési képviselő segítette a települést, emelte ki Gyarmati Katalin polgármester.

Biztonságosabbá válik a közlekedés a csomópont átépítése után Fotó: Pesthy Márton/Napló

Elmondta, tavaly megvásárolta és közművesítette az önkormányzat azt az ingatlant, ahová a bölcsőde építését tervezik. A Rákóczi és Erkel utcák határolta telken egy 240 négyzetméter alapterületű, két csoportszobás minibölcsőde építése kezdődik meg nyár elején.

A település az európai uniós TOP-programban százmillió forintot nyert el közlekedésfejlesztésre, amelyből biztonságossá alakítják át az emlékműnél lévő csomópontot. A fejlesztés részeként a Balatoni úton közel 600 méter hosszúságban építenek ki járdát, vízelvezető árkot és közvilágítást. A támogatási összeget 31 millió forint önerővel egészíti ki az önkormányzat, a kivitelezés jövő héten kezdődik, és nyár elejére fejeződik be. – A kereszteződés nem kellően belátható, és a táblázása sem egyértelmű az autósoknak. Az átalakítással együtt megváltozik a forgalmi rend, és a Veszprém felől érkező autósoknak meg kell állniuk a kereszteződésben, és a buszmegállók helye is módosul – mondta a polgármester. A csomópont átalakítása mellett állami és települési forrásokból megújul tavasszal az Esze Tamás utca is.

Gyarmati Katalin a tavalyi fejlesztésekről is szót ejtett. Elmondta, egy másik európai uniós programban informatikai eszközökhöz – okostelefon, laptop, tablet, projektor, multifunkcionális eszköz, router – jutottak, míg a Vidékfejlesztési Programban nyert támogatásból ágaprítót, padkakaszát, árokásó adaptert és kanalat szereztek be, az eszközök nagy segítséget jelentenek az önkormányzatnak a közterületek gondozásában.

A pályázati forrásokból az infrastrukturális beruházások mellett a közösségépítést is segíti az önkormányzat. Egy EFOP-pályázat révén ingyenes szakköröket indítottak el tavaly, például baba-mama klubot, gyermek- és felnőtt-táncoktatást, valamint kirándulást szerveztek a településen élőknek. A polgármesteri hivatal épületében is sikerült teljes felújítást végezni a pályázatnak köszönhetően: festettek, parkettáztak, lakkoztatták a nyílászárókat és kábeleket csatornáztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában