egészség

2019.02.03. 07:00

Előadás Gyulakeszin: gyógyszerek helyett a betegség megelőzése a cél

Ebben az időszakban rengeteg baktérium, fertőzés kering a levegőben, ami ellen nehéz, de nem lehetetlen védekezni.

Smidhoffer Eszter

Szabó Roland biológus a betegségek megelőzéséről beszélt Fotó: Smidhoffer Eszter

Erről és az egészséges étkezésről beszélt Szabó Roland biológus az idei első egészségklub keretén belül.

Könnyebb a megelőzés, mint a gyógyítás címmel startolt idén az egészségklub. A mindennapi betegségekről, a gyógyszerhasználat elkerüléséről és a helyes táplálkozásról tartott előadást Szabó Roland biológus.

Szabó Roland biológus a betegségek megelőzéséről beszélt Fotó: Smidhoffer Eszter

Sok meghökkentő és elszomorító adat látott napvilágot a magyar gyógyszerhasználatról. Kiderült, hogy rengeteg pénzt költünk gyógyszerekre, már csak havi szinten is. A jó hír viszont, hogy a legtöbb gyógyszertári készítményt természet-, és szervezetbarát táplálékkal helyettesíthetjük. Emellett megtudhattuk, hogy a nők több gyógyszert szednek,- attól függetlenül, hogy tovább élnek – mint a férfiak.

Az orvostudomány bebizonyította, hogy hét évente minden sejtünk kicserélődik. A vörösvértestek például három napig élnek, lebomlanak. Azaz hét évente új testet öltünk. Olyan, mintha többször újjászületnénk az életünk során.

- Ez alapján hét évente – ahogy idősödünk – nem csak romolhat az állapotunk, de szellemileg, testileg fittebbek, egészségesebbek is lehetünk. Ahhoz, hogy ez működőképes legyen megfelelő üzemanyagra van szükségünk. Fontos kiemelni, hogy az étel nem biztos, hogy táplálék is. A szervezetnek építőanyagokra, energiaforrásra, energiára és szabályozó anyagokra van szüksége – ismertette a szakember.

Az a baj, hogy sok esetben jelen van az első három, ám hiányzik a szabályozó anyag, azaz az ásványok és nyomelemek. Ezek hiánya rengeteg betegség, probléma forrása.

A szakértő elárulta, az a legjobb megoldás, ha a saját kertünkből táplálkozunk, ismerős, megbízható személytől szerezzük be a mindennapi élelmünket. Törekedjünk arra, hogy tartósítószer-, vegyszer- és plusz adalékoktól mentes étel kerüljön az asztalra. A megfelelő mozgás mellett ez a tudatos táplálkozás jelentősen hozzájárul a betegség elkerüléséhez.

A szervezetünk erősítéséhez és az elménk fitten tartásához érdemes különböző olajokat szedni. Ilyen a mák-, a dió-, a hal-, lenmag olajat, Q10 Koenzimet vegyünk magunkhoz. A vitaminoknál szintén az a helyzet, hogy megint megbízható forrást kell keresni. Meg kell találni a legtisztább, az olyan étrendkiegészítőket, melyről a legtöbb jó tapasztalat született. Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek szintén szükségesek, megszabadítanak minket a káros szabadgyököktől. Ezek például a piros színű gyümölcsökben fellelhetők. Ide tartozik például a gránátalma, szamóca, áfonya, paradicsom. Kiemelten fontos még a béta karotin az immunrendszerünknek. Ebből annyi A vitamint hasznosít a szervezetünk, amennyire szüksége van, így nem lehet túladagolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában