Újabb fejlesztésekkel várják a betelepülőket

2019.02.09. 07:00

Eseménydús év előtt áll Küngös

Nagy dolog egy falu életében, amikor úgy érezzük, hogy kezdjük kinőni – mondta el Szabó Gergely polgármester, akit Küngös 2018-as és 2019-es évéről kérdeztünk.

Leitner Vera

Szabó Gergely polgármester a Kingus parkban lévő közösségi kemencénél

Fotó: Nagy Lajos

– A tavalyi évünket a közösségfejlesztés jellemezte. Úgy vélem, ez az egyik legfontosabb cél egy település életében – nyilatkozta Szabó Gergely polgármester a 2018-as év kapcsán.

A Küngösért Alapítvány nyert el egy közösségfejlesztő pályázatot, ez tette lehetővé, hogy heti rendszerességgel tartott kulturális programokat szervezzenek a faluban, így az érdeklődők néptáncolni, gitározni tanulhattak, a néptánc-csoport a település nyugdíjasaival együtt három napra a testvértelepülésre, Csitár községbe látogatott, nyáron pedig többször el tudták vinni kirándulni a gyerekeket. Az idei évre ugyancsak közösségépítő jelleggel rendszeres színházlátogatást szerveztek, erre negyven helyi lakos jelentkezett.

Szabó Gergely polgármester a Kingus parkban lévő közösségi kemencénél
Fotó: Nagy Lajos

– Hála istennek sok a fiatal, kisgyermekes család a faluban, még mindig sokan költöznek be Küngösre. Van egy zöldség-gyümölcs feldolgozó üzemünk, a Szent Kinga Éléstára Szövetkezet, melynek termékeit országszerte népszerűsítjük. Ezt is családbarát módon üzemeltetjük, sok fiatal anyuka dolgozik ebben a manufaktúrában, számukra és számunkra is fontos, hogy helyben legyen munkalehetőség.

Sikerrel működik az Idősügyi Infokommunikációs Program is, amelyben 65 év feletti lakosok szerezhetnek számítógép- és internethasználati ismereteket, a polgármester elmondása szerint ezt bővíteni is tudták. Az egyház, az alapítvány és az önkormányzat közösen tudta felújítani tavaly a közösségi ház színháztermét.

A 2019-es év egyik legjelentősebb beruházásai közé tartozik, hogy a térségben több településen működő Területi Szociális Szolgáltató Intézmény családsegítő és gyermekjóléti szolgálata idén a Kingus parkban saját épületet kap. Szabó Gergely ígéretesnek találja az idén februárban kiírt Magyar Falu Programot is, melynek keretében további fejlesztések megpályázására nyílik lehetőség. Szeretnének egyebek mellett a Csajággal közösen fenntartott, jelenleg kiadó háziorvosi praxishoz kapcsolódóan felújítani egy szolgálati lakást, valamint a polgármesteri hivatalt. Tervezik új falubusz beszerzését, belterületi utak burkolását, valamint egy új utca nyitását is, melyen legalább tíz-tizenöt telket közművesítenének, parcelláznának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában