egységes fejlesztés a cél

2019.02.22. 20:00

Legyen a Balaton a kerékpárosok paradicsoma!

Összesen 1,2 milliárd forint pályázati támogatással a partközeli és háttértelepülések, illetve attraktív, izgalmas túraútvonalak, látnivalók, a gasztronómia, illetve egyéb szolgáltatások bevonásával fejlesztik a balatoni kerékpáros turizmust, amelyhez Balatonfüreden, Balatonföldváron és Keszthelyen külön információs helyszínt hoznak létre.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Erről írtak alá együttműködési megállapodást az ágazat illetékesei Balatonfüreden, a Margaréta Hotelben pénteken. A támogatásra a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) vezetésével konzorciumban pályázott a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány.

 

Méltatta Bóka István, Balatonfüred polgármestere azt, hogy a projekt keretében az idegenforgalom illetékesei összefognak a Balaton kerékpáros turizmusa érdekében. – Meredeken tör előre az aktív turizmus népszerűsége a tó mellett, amely egész évben jellemző – szögezte le, és példaként említette meg a mostani hétvégét, amikor több száz bringás kerüli meg a keleti medencét. Hozzátette, ezúttal egységes fejlesztés a cél, amely szeretné megmutatni a Balatontól távolabbi helyszínek értékét és szépségét is. Ruzsics Ferenc, Keszthely és Holovits Huba, Balatonföldvár elöljárója kiemelte, a projekt újabb lendületet adhat az egész Balaton, illetve településeik kerékpáros turizmusának.

Princzinger Péter, az MKSZ elnöke emlékeztetett, a magyar kormány elfogadta az ország 2030-ig szóló turisztikai fejlesztési stratégiáját, amely számos célt megfogalmaz. – Ahhoz, hogy az ágazat a nemzeti össztermék 16 százalékát produkálja a jelenlegi tíz százalék helyett, az ágazat együttműködésére van szükség. Az élénkítést a turisztikai szektor tartalékainak mozgósításával lehet elérni, amit a mostani program is megjelölt. Cél az, hogy a külföldi és belföldi vendégek tavasszal, ősszel a bringakörről letérve ismerjék meg a tó környéke értékeit, látnivalóit, gasztronómiáját is. A három nagy szolgáltató ponton: Balatonfüreden, Balatonföldváron és Keszthelyen lehet kerékpárt, felszerelést kölcsönözni, működik szerviz, kapnak a vendégek információt egyebek mellett útvonalról, látnivalóról, szolgáltatásokról, segélyhívóról, ha adott helyszínen maradnának, vissza is hozzák a kerékpárjukat.

A köszöntők után a szónokok, illetve a Balatoni Kör Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Magyar Tourinform Szövetség, a Bakonyerdő Zrt., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Sefag Zrt., a Bahart Zrt., a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elöljárói aláírásukkal szentesítették az együttműködést. Valamennyien megjegyezték, üdvözlik a megállapodást, ami az egységes és egész éves balatoni idegenforgalmat célozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában