nem csökkennek, sőt, sokasodnak a feladatok

2019.02.13. 11:00

Nabe: Maradjon a Balaton a családok paradicsoma!

Mintha csak tegnap történt volna, hogy 1995. január 22-én Alsóörsön Simonné Zákonyi Tünde vezetésével megalakult a Nők a Balatonért Egyesület, azzal a céllal, hogy a Balaton környezeti, természeti és kulturális értékeit őrizze, védje. Szauer Rózsa elnök szerint a Nabe feladatai nem csökkennek, sőt, egyre sokasodnak.

Szendi Péter

Szauer Rózsa, a csaknem negyedszázados Nők a Balatonért Egyesület elnöke. Szívügyük a tó és környéke

Fotó: Szendi Péter

Tavaly ősszel érkezett a sajtóhír, hogy elektromos jetskit terveznek új közlekedési eszközként bevezetni a Balatonon, holott ma tilos a motorcsónakázás és a jetskizés, néhány fontos közcélt kivéve (mentők és rendőrség). Törvény tiltja évtizedek óta. Ezért is lett napjainkra a Balaton a szezonban a strandolóké, a vitorlázóké és a horgászoké, valamint egész évben a szép tájban gyönyörködő, nyugalmat kereső pihenni vágyóké. Ha megjelennének a száguldozó „sportolók”, hamar elüldöznék a mostani vendégkör nagy részét. Évtizedekkel ezelőtt, amikor a tiltás született, nem gondoltak arra, hogy egyszer majd lehetővé válik a benzinmotor helyett az elektromos meghajtás. A jogászkodók ezért máris megtalálták a kiskaput, szerintük az elektromotorral felszerelt csónak és a jetski használatát a Balaton-törvény nem tiltja. – Nyílt levelet fogalmaztunk, és aláírásgyűjtésbe kezdtünk a jetski engedélyezése ellen. A majd ezer támogató aláíróval együtt, azt kérjük a törvényalkotóktól, hogy módosítsák a Balaton-törvényt, egyértelművé téve, hogy a tavon a motorcsónak és a jetski használata tilos. Maradjon a Balaton családi paradicsom. Kérésünket balatoni civil szervezetek is támogatják, köztük a Balatoni Szövetség is – kezdi a beszélgetést Szauer Rózsa.

Szauer Rózsa, a csaknem negyedszázados Nők a Balatonért Egyesület elnöke. Szívügyük a tó és környéke Fotó: Szendi Péter

De evezzünk inkább nyugodtabb vizekre! Közel két éve a Veszprém megyei önkormányzattól indult el a Balatoni Szövetséghez Az Év Balatoni Háza pályázat ötlete. Tavaly hirdették meg az első pályázatot az egyesület közreműködésével. A projekt lebonyolítását a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága támogatta. – Három kategóriában lehetett nevezni. Az év balatoni lakóháza, az év balatoni középülete és az év balatoni üdülő- vagy gazdasági épülete. A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a tágabb közönséggel, figyelemfelhívás a Balaton környezetében épített példaértékű épületekre. A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építész kamarája, a Nabe és a Balatoni Szövetség képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár volt – folytatta a beszélgetést Szauer Rózsa. A pályaművek előminősítését követően a zsűri tizenegy épületet választott ki helyszíni szemlére, és ezek alapján hozta meg a döntését. A középület kategória nyertese az alsóörsi Marina kikötőépület és hotel lett. A Balatoni Szövetség különdíját a csopaki Schieszl-pince gazdasági épülete kapta, míg a lakóépület kategória nyertese a dörgicsei Portushome lett. Egy fonyódi nyaraló lett az üdülőépület kategória győztese, míg a Nők a Balatonért Egyesület különdíját egy pusztaszemesi lakóház kapta meg. A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját a Tihanyi Vitorlás Iskola szerezte meg.

Az építészeti minőség népszerűsítéséért, a pályázat utómunkájaként a szervezők felvállalták, hogy egy vándorkiállítást indítanak el a Balaton körül. Az anyagot először a veszprémi megyeházán szakembereknek mutatták be, majd következett Alsóörs, Csopak, hamarosan pedig Tihany. Márciusban Dörgicsén lesz látható a nem mindennapi tárlat, ahol az érdeklődők megtekinthetik a díjazott épületekről készült fotókat. Más településekkel is történtek már egyeztetések, Balatonalmádi, Balatonfűzfő és Balatonkenese polgármestere is jelezte, hogy szívesen fogadja a kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában