Fókuszban a megelőzés

2019.03.22. 20:00

Az Európai Mellrák Szövetségben képviseli hazánkat Lautner Judit

A betegségeket könnyebb megelőzni, mint a már kialakult gondokat kezelni és gyógyítani – vallja Lautner Judit, a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője, aki 2017 óta az Európai Mellrák Szövetségben (Europa Donna) képviseli hazánkat.

Polgár Bettina

Lautner Judit a közelmúltban szervezett egészségnapon felhívta a figyelmet az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a testi-lelki egészség védelmének fontosságára

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Lautner Judit kifejtette, 2001-ben Zalaegerszegen, a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Karán végzett gyógytornászként. – Az elmúlt közel 18 év alatt szerzett tapasztalatom megerősített abban, hogy a rehabilitáció mellett az egészség megőrzése és támogatása is fontos szakmai feladatunk. A betegségeket könnyebb (és olcsóbb is) megelőzni, mint a már kialakult gondokat kezelni és gyógyítani. Minél korábban észlelünk egy elváltozást, annál könnyebben tudjuk azt kezelni – hangsúlyozta.

Lautner Judit a közelmúltban szervezett egészségnapon felhívta a figyelmet az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a testi-lelki egészség védelmének fontosságára Fotó: Polgár Bettina/Napló

– A testmozgás az egyik legjelentősebb preventív erővel bíró egészségmagatartási tényező. A kellően aktív életvitel számos kedvező élettani hatással bír. A rendszeres testmozgás alapvető jelentőségű a testsúlyszabályozás és az elhízás, továbbá a koszorúér-betegségek kialakulásának megelőzése szempontjából. A megfelelő testmozgás végzése (legalább 30 percnyi mérsékelt testmozgás ajánlott minimum heti 5 alkalommal) számos betegség kialakulásának a kockázatát csökkentheti, illetve a már kialakult betegségek esetében is jelentősen hozzájárulhat a felépüléshez – mutatott rá a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője.

Lautner Judit kifejtette, 2014 óta dolgozik a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Irodában, ahol folyamatosan szerveznek a rendszeres, életvitelszerű testmozgásra és táplálkozásra ösztönző közösségi programokat, illetve több kistérségi településen biztosítanak ingyenes mozgási lehetőséget a lakosság számára. Gyakran rendeznek az idősek közösségben tartását, szellemi és fizikai aktivitásának megőrzését, fejlesztését célzó programokat. Emellett működtetnek betegklubokat is, valamint óvodákban, iskolákban, munkahelyeken valósítanak meg egészségfejlesztési eseményeket.

A farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda jó kapcsolatot ápol és együttműködik a Rákbetegek Országos Szervezetének Pápai Megújulás Klubjával. – A Megújulás Klubbal az egyik gyógytornász kolléganőm hozott össze, aki heti rendszerességgel tartott gyógy­tornát az emlőműtött hölgyeknek. A száraz torna mellett azonban felmerült az igény a víz alatti gyógytornára is. Itt jöttem én a képbe. Elkezdtük a közös munkát, majd a klub tagja lettem. Azóta már heti két alkalommal tornázunk együtt, havonta egy alkalommal találkozunk a klubfoglalkozáson, illetve évente szervezünk egészségvédő napot – magyarázta Lautner Judit.

Hozzáfűzte, a Rákbetegek Országos Szervezete néhány éve küldöttet keresett, aki képviseli hazánkat a 47 tagországot összefogó Európai Mellrák Szövetségben. – Hörömpöly Imréné Rózsika, a Megújulás Klub vezetője engem ajánlott erre a feladatra. 2017-ben részt vettem a 13. Europa Donna (ED) Páneurópai Konferencián Ljubljanában, illetve egy háromnapos intenzív pártfogói tanfolyamon Milánóban. Az ED küldetése, hogy minden európai nő számára biztosított legyen a hozzáférés a pontos információkhoz, a minőségi szűréshez, diagnózishoz és kezeléshez – ismertette a szakember. Kiemelte, az ED legfőbb feladati között szerepel a támogatás, a pártfogás és az érdekérvényesítés, valamint az oktatás, a tájékoztatás és a felvilágosítás.

A szakember a közelmúltban részt vett a farkas­gyepűi Egészségfejlesztési Iro­da, a Megújulás Klub, valamint a Jókai Mór művelődési központ közösen szervezett egészségnapján, ahol ugyancsak felhívta a figyelmet az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a testi-lelki egészség védelmének fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában