gyakorlás a romvárosban

2019.03.17. 20:00

Épületharcászatot tanultak a megyei önkéntes tartalékosok

Az épületharcászat alapjaival ismerkedtek azok a Veszprém megyei önkéntes területvédelmi tartalékosok, akik a múlt év végén alapfelkészítésüket már befejezték.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az épületharcászatot a tartalékos katonák az újdörögdi katonai gyakorlótéren, az úgynevezett romvárosban sajátították el, itt ugyanis számos épület- és városharcászat gyakorlására felépített romos ház áll.

 

A kiképzésről Schucha Ádám százados, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 31. Draganits Ferenc területvédelmi zászlóalj megbízott törzsfőnöke érdeklődésünkre elmondta: úgy gondoltuk, hogy erre a tudásra is szükség van, hiszen a tartalékosok feladata lehet majd az épületek őrzése, védelme, ezért szélesítettük ki tudásspektrumukat azzal, hogy megtanítottuk nekik, hogyan kell épületet megközelíteni, átvizsgálni és felszámolni, illetve ehhez kapcsolódóan minden olyan mozgásmódot begyakorolt az állomány, ami a fegyvertartásra, mozgásmódokra, illetve a célzásra irányul és az épületharcászat végrehajtásához szükséges.

A tartalékos katonák a felkészítéseken túl a múlt év során egyébként számos koszorúzáson és megemlékezésen voltak jelen, valamint részt vettek az inotai katasztrófavédelmi gyakorlaton is, mely a katasztrófavédelmi, rendőrségi és mentőállomány számára egy minősítő gyakorlat volt.

Külön kérték a tartalékosokat különböző feladatokra, így főként a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel, valamint a különleges mentőszolgálatokkal közösen dolgoztunk együtt, tulajdonképpen azt néztük meg, hogyan tudnánk egymás hasznára lenni, hogyan tudnánk a munkánkat összehangolni egy valós eset során – fogalmazott Schucha Ádám százados.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában