idén hetvenéves iskola

2019.03.28. 07:00

Generációkon átívelő érték, kapocs az Ipari szellemisége

A Veszprémi SZC Ipari Szakgimnáziuma idén hetvenéves. Ezt a tényt hetven programmal ünnepelte, ünnepli az intézmény; ez a hét a jubileumi hét, benne az Ipari napjával, a hetvenedik születésnappal.

Őrsi Ágnes

A jubileumi hetet gálaműsor zárta a Petőfi Színházban Fotó: Penovác Károly

Az utca emberének is része van az örömben; az Ipari Iskola utcai bejáratának két oldalán helyezték el azt a három-három molinót, ami szintén a hetven évről szól – sok-sok színes képben. Ezekkel a vidám hangulatú emlékekkel találkoztak először a vendégek is; mintegy ötven hajdani diák, akik az itt töltött évekről meséltek, meg arról, hogy mire használták az iskola által adott útravalót.

Volt öregdiák-találkozó – a régieknek bemutatkozott a mai iskola, hangsúlyozva a műanyag-feldolgozó szakot. Elkészült a jubileumi évkönyv, emlékfát ültettek az udvaron, az iskolai emlékezet program keretében állítottak táblát egykori jeles tanároknak; Bíró Lászlónak, Sándor Lászlónak és Tóth Nándornak. Iskolatörténeti kiállítás megnyitása, versenyek gazdagították a napot, amely gálaműsorral zárult a Petőfi Színházban.

A színes összeállítás minden darabjában szerepeltek volt és jelenlegi iparis diákok. Volt diákként lépett a mikrofonhoz Magyar Zita is, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnökhelyettese. Köszöntőjében arról beszélt, hogy gimnázium helyett választotta az Iparit, döntését máig nem bánta meg. Ma is jó választás egy szakgimnázium – szögezte le, hiszen ebben az iskolatípusban meg lehet tanulni csoportban dolgozni, rendszerben látni, folyamatokat végigvinni.

A jubileumi hetet gálaműsor zárta a Petőfi Színházban Fotó: Penovác Károly

Irányi László igazgató szintén iparis diák volt, illetve vegyis. Elmondta, hogy a hetven év alatt tízezer tanuló végzett e falak között, őket több mint ötszáz tanár tanította. Az Ipari szellemiségét évtizedek óta képviseli a tantestület, ennek is köszönhetők sikereik.

Az est keretében kapott Pro Scola-díjat a legelső végzős (1954) évfolyam tagja, Potyondiné Takács Margit (ahogyan akkor nevezték, a mi Margitunk), aki máig dolgozik a régebbi és mai iparis diákok szövetségén. Elismerését megköszönve válaszolt is saját kérdésére, hogy mi köti össze a nyolcvanéveseket a tizennyolcasokkal? A szellemiség, ami valódi érték.

A gálaműsor szereplői is példázták, hogy az iparis alapokra milyen különböző életpályák épülhetnek; például Vastag Tamásé, aki záró minikoncerttel köszöntötte születésnapos iskoláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában