Várpalota és Petrozsény együttműködési programot írt alá

2019.04.02. 07:00

A testvérvárosok közös kapcsolódási pontjait keresik

Idén ünnepli testvérvárosi kapcsolatának 20. évfordulóját Petrozsény és Várpalota. A jubileum kapcsán városi delegáció utazott a napokban Petrozsénybe, ahol Campanari-Talabér Márta és Tiberiu Iacob-Ridzi polgármester ünnepélyes keretek között aláírta a 2019. évi együttműködési programot.

Szabó Péter Dániel

A két település képviselőtestülete és munkatársaik a petrozsényi ünnepség után

Fotó: Szabó Péter Dániel

A jubileumi rendezvény Várpalota és Petrozsény képviselő-testülete tagjainak találkozójával kezdődött. Elhangzott: 1997 végén vette fel először a kapcsolatot Petrozsény városa Várpalotával, majd 1998. augusztus 20-án írta alá a két település a testvérvárosi szerződést, amelyet követően 1999-ben kezdődött el a közös munka. Az elmúlt 20 év alatt egyre szorosabbá vált a kapcsolat, s egyre több tanintézmény, valamint kulturális és sportegyesület csatlakozott az együttműködéshez.

A két település képviselőtestülete és munkatársaik a petrozsényi ünnepség után. Fotó: Szabó Péter Dániel

Az ünnepi eseményen Falussy Sándor önkormányzati képviselő emlékezett vissza a két évtizedes kapcsolatra, amelynek maga is aktív részese a kezdetektől fogva. A petrozsényi képviselőtestületből Milu Vladislav és Barbu Mihai önkormányzati képviselő elevenítette fel a kezdeteket, illetve a húsz év legemlékezetesebb pillanatait, míg Katona Csaba alpolgármester azt mondta: mindkét település büszke lehet a kapcsolatra, hiszen mindig is a közös kapcsolódási pontot keresték a felek.

A jubileumi rendezvényen Campanari-Talabér Márta és Tiberiu Iacob-Ridzi ünnepélyes keretek között aláírta a 2019. évi közös együttműködési programot, majd egy-egy emlékplakettet adtak át egymásnak a két évtized sikere kapcsán. Campanari-Talabér Márta polgármester ünnepi beszédében elmondta, a kapcsolat sok tekintetben kétségekkel és félelmekkel indult. Az elmúlt húsz esztendő, illetve az évek során közösen lebonyolított több mint 150 rendezvény azonban bebizonyította, hogy van létjogosultsága az együttműködésnek. A két város sikeresen kialakította az iskolák, a civil szervezetek, illetve a kulturális és sportegyesületek között a kapcsolatot.

Elhangzott, a várpalotai–petrozsényi testvérvárosi kapcsolat legfőbb részese az ifjúság. Az elmúlt évek alatt a fiatalok számtalan programban vettek részt; táborokban, sport- és kulturális eseményeken. Várpalota polgármestere kiemelte, abból a szempontból is egyedülálló a két település közötti kapcsolat, hogy Petrozsényben szórványmagyarság él, akikért és akikkel együttműködni példaértékű.

Tiberiu Iacob-Ridzi, Petrozsény polgármestere köszöntőjében aláhúzta, ez nagyon fontos kapcsolat számukra, hiszen a település testvérvárosai között ez a leghosszabb együttműködés, melynek legfőbb szereplői a gyerekek és a fiatalok. – Nem féltem a testvérvárosi kapcsolatunk jövőjét, hiszen sok minden összeköt minket. A múltunkban ilyen a bányászat, a jelenben pedig az itt élő magyar közösség tagjai, akik kiemelkedően fontos részesei az együttműködésnek – fogalmazott a városvezető.

Az ünnepségen a petrozsényi zeneiskola növendékei, az Avram Stanca Általános Iskola magyar tagozatának tanulói, a Parangul Néptánc Együttes, valamint a várpalotai Cserregő Néptáncegyüttes adott színvonalas és látványos műsort. Délután a várpalotai delegáció tagjai ellátogattak a felújított petrozsényi sportcsarnokba, valamint a Jézus Szíve Gyermekotthon és Iskolába is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában