zirc város mentőse

2019.04.26. 17:30

Dudás Gyula számára igazi hivatás az életmentés

A „2018. év Zirc Város Mentőse” kitüntetést adományozta Zirc Városi Önkormányzat Dudás Gyula mentőtiszt részére elmúlt évi kiemelkedő teljesítményének elismeréseképpen. A kitüntetés átadására a képviselő-testület áprilisi ülésén került sor.

Kelemen Gábor

Dudás Gyula mentőtiszt a „2018. év Zirc Város Mentőse” elismerő oklevéllel a Városházán

Dudás Gyula 1959-ben született Sátoraljaújhelyen. 1982-től vesz részt hivatalosan a rászorulók mentésében. Karrierje során sokfelé megfordult az országban: szolgálatot teljesített többek között Balatonfüreden, Pakson, Budapesten, Siófokon, majd 2009. szeptember 1-jén a zirci mentőállomásra került. Az eltelt idő alatt a mentési tevékenység mellett folyamatosan képezte magát: 1986-ban ápoló-szakasszisztensi, ’87-ben mentő-szakápolói képesítést, ’92-ben pedig mentőtiszti diplomát szerzett. 37 éve végzi hivatását, szakterülete a prehospitális-betegellátás. Ez idő alatt számtalan esetben bizonyította, hogy az életmentés számára igazi hivatás. Dudás Gyula munkájával, hitvallásával az egész bajtársi közösség számára példát mutat. Rendkívüli tapasztalatát önzetlenül megosztja kollégáival, emellett csapatjátékos, a kollektíva egyik összetartó erejét adja. Nehéz hivatása mellett az élet egyéb területein is szereti a kihívásokat, hiszen négy gyermek édesapja – ami önmagában is egy nagy feladat.

Dudás Gyula mentőtiszt a „2018. év Zirc Város Mentőse” elismerő oklevéllel a Városházán

„Egy súlyos baleset, egy menthetetlen beteg utolsó pillanatainak a megélése rendkívüli lelki teher az ember számára. A feladat nehéz és összetett: segíteni kell a rászorulókon fizikai síkon, stabilizálni egy beteget, megóvni valakinek az otthonát. Mindemellett a rászorulók lelki támaszt is igényelnek, hiszen sokszor éppen életük legnagyobb traumájának pillanatait élik meg. Az ember nem arra lett teremtve, hogy életvitelszerűen traumák sorozatának részese legyen, és nekik helyt kell állni sokszor a nap huszonnégy órájában. Mindegy, hogy milyen lelki vagy fizikai állapotban, a legjobb tudás szerint kell ellátni a munka gyakorlati részét és empátiával fordulni a rászorulók felé, hiszen egy-két jó szóval a reményt ajándékozzák nekik ilyenkor” – hangzott el Varga Zita bizottsági elnök méltató beszédében. A legtöbb mentős, rendőr vagy tűzoltó esetenként is kitüntetést érdemelne, bár sokszor az áldozat őszinte köszönete többet ér, mint az általunk adható legnagyobb elismerés – tette hozzá.

Majd a lakosság és az önkormányzat nevében is megköszönte az áldozatos szolgálatot a sürgősségi feladatot ellátó szervezetek dolgozóinak. Ezt követően Ottó Péter polgármesterrel együtt átadta a „2018. év Zirc Város Mentőse” kitüntetést Dudás Gyula mentőtiszt részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában