Megteremtették a feltételeket

2019.04.08. 14:00

Személyre szóló meghívó érkezik a szűrővizsgálatokra

Nemzetközi összehasonlításban a magyarok egészségi állapota évtizedek óta kirívóan rossz a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – mutatott rá Lautner Judit, a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) vezetője.

Polgár Bettina

Az EFI a Pápai Megújulás Klubbal együttműködve rendszeresen szervez egészségnapot, melyen felhívják a figyelmet az egészségtudatos életmódra

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Lautner Judit kiemelte, hazánkban a születéskor várható átlagos élettartam kedvezőtlenebb, mint ami az ország gazdasági potenciálja alapján várható volna. – Az egészségi adatok azt mutatják, hogy a magyar lakosság fiatalabban betegszik meg és hamarabb hal meg, mint az európai országok többségében élők. A magyarok ezen túl kevesebb egészséges életévre is számíthatnak. Ez annak ellenére is így van, hogy az utóbbi két évtizedben számottevő javulás mutatkozott mindkét nem és minden életkor egészsé­gi viszonyaiban – tette hozzá az EFI vezetője.

Az EFI a Pápai Megújulás Klubbal együttműködve rendszeresen szervez egészségnapot, melyen felhívják a figyelmet az egészségtudatos életmódra Fotó: Polgár Bettina/Napló

A Központi Statisztikai Hivatal 2016-ban és 2017-ben széleskörű felmérést végzett az egészségi állapot és az egészségmegtartás tekintetében. A kutatás szerint 2016-ban jelentős eltéréseket mutatott az egészségüket jónak vagy nagyon jónak tartók aránya az egyes európai országokban. Ez az arányszám Írországban volt a legmagasabb, 82,8 százalék, Ausztriában 70,2 százalék, Magyarországon 59,5 százalék, Litvániában pedig a legalacsonyabb, 43,2 százalék.

– Az egészségi állapot javítása érdekében a hazai egészségügyi kormányzat meg­te­remtette a népesség nagy hányadára kiterjedő lakosságszűrés feltételeit. A lakosság szervezett szűrése az egészségügyi ellátórendszerbe ágyazottan működik. Ez az egészséges, vagy magukat egészségesnek gondoló személyek vizsgálatát jelenti, amelynek az a célja, hogy egyszerűen elvégezhető, a vizsgált személy számára kellemetlenséget nem okozó, alkalmas módszer segítségével kimutassák a rejtett, tüneteket és panaszokat még nem okozó betegségeket, és az embereket mielőbb orvosi kezeléshez juttassák – hangsúlyozta Lautner Judit.

Megjegyezte, a szűrés a betegségek korai felismerésére, valamint a betegségek kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezők felismerésére szolgáló vizsgálat.

– A szervezett szűrést a hatóság kezdeményezi. Országos szűrési nyilvántartás működik, amely révén a szűrővizsgálatra meghívandó sze­mélyek listáját kezelik. A veszélyeztetett életkorban lévők személyes meghívása útján igyekeznek elősegíteni, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szűrővizsgálaton, emellett nyilvántartják a megjelenteket és a meg nem jelenteket – magyarázta a szakember.

Lautner Judit kifejtette, a szakmai közmegegyezés szerint jelenleg három szűrési módozat alapján kezdeményezhető szervezett szűrés Magyarországon: emlőszűrés, méhnyakszűrés és vastagbélszűrés.

– Minden 45-65 év közötti hölgy kétévente egyszer személyes, nevére címzett levél útján meghívást kap a mammográfiás szűrővizsgálatra. A meghívólevélben a szűrés szervezői pontosan értesítik a meghívottat arról, hogy hol és mikor számítanak a megjelenésére. A levélben megadott időpontot, vagy időpontokat a felesleges és kényelmetlen várakozás elkerülése érdekében érdemes betartani. Ha a megadott időpont a meghívott hölgynek nem felel meg, lehetősége van telefonálni a szűrőállomásra, és az adminisztrátorral új, megfelelő időpontot egyeztetni – ismertette a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője.

Kifejtette, a méhnyakszűrés tekintetében minden 25-65 év közötti nő személyes hangú, nevére címzett meghívólevelet kap az Országos Szűrési Nyilvántartástól, amelyben a szervezők felhívják a figyelmét a szűrővizsgálat mibenlétére és fontosságára. Emellett azt tanácsolják, hogy a meghívott keresse fel a lakóhelye szerint illetékes nőgyógyászati szakrendelést, vagy kórházi nőgyógyászati osztályt, vagy a területi védőnőt a szűrővizsgálat elvégzésére.

– Vastagbélszűrésre minden 50 és 70 év közötti férfi és nő a háziorvosától postán (vagy személyesen eljuttatva) névre szóló, személyes hangú levelet kap, amelyben tájékoztatják a címzettet a szűrővizsgálat lehetőségéről, céljáról, módjáról, a várható eredmények jelentéséről és jelentőségéről, és a vizsgálat korlátairól is. A levéllel együtt „páciens” csomagot, azaz mintagyűjtő csöveket is kézhez kap a címzett. Ehhez használati utasítást is mellékelnek, amely leírja a tennivalókat, beleértve a mintavétel ajánlott módját és tárolását is – mondta el az egészségügyi szakember.

Lautner Judit hozzáfűzte, irodájuk feladatai közé tartozik a lakossági tájékoztatás, a szűrésekre való mozgósítás. – A közösségi programokon felhívjuk a figyelmet a szűrések fontosságára, megpróbáljuk ösztönözni a résztvevőket a helyes táplálkozásra, a rendszeres mozgásra, a lelki egészség védelemre, segítjük a hosszútávon fenntartható egészségtudatos életmód kialakítását – zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában