Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet

2019.04.03. 07:00

Harminc éve dolgoznak a völgyért

A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet fennállása 30. évfordulóját ünnepli idén. Az ez alkalomból rendezett programsorozat első állomása a Malmok völgye a környezettudatosságért című konferencia és faültetés volt a Molnárháznál.

Tóth B. Zsuzsa

A falumalom újjáépítése folyamatban van, működni fog a vízimalom

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A település polgármestere, Márvány Péter köszöntőjében leszögezte, hogy ma is fontos jelentősége, gazdasági és éltető szerepe van a víznek, az Eger-pataknak. – Évről évre kiönt, egyre súlyosabb árvizekkel kell szembenézni, ezért is fontos az együttműködés az itt élők és a szakmai szervezetek részéről – szögezte le.

A falumalom újjáépítése folyamatban van, működni fog a vízimalom Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az egylet elnöke, Márta István beszédében szólt az elmúlt évtizedek eredményeiről. Mint mondta, az egylet alakításának fő célja a természetvédelem volt. – Akkor a víz éppen eltűnt a patakból, mára azonban túl sok is van belőle. A Művészetek Völgye Fesztivál szintén az egyletnek köszönheti létét. Első alkalommal a település lakói részére szerveztük a három napos mini fesztivált, nem is sejtve, hogy mivé növi ki magát. Időközben csatlakozott a többi település, rengeteg program és fellépő várta a vendégeket a fesztiválon, amely jövőre lesz 30. éves. De sok mással is foglalkoztunk. Megújult a faluhíd, elkészült a kovácsmúzeum, kialakítottuk a falumúzeumot, a molnárházat, cigány emlékművet állítottunk, új utcanévtáblák készültek, feltárták a zsidó temetőket a szomszéd településeken is. Sok karitatív és közösségi programot támogattunk, Mákófalvával testvértelepülési kapcsolatot építettünk ki, köteteket adtunk ki. Színjátszókör alakult, tanulmányokat, felméréseket készítettünk, létrehoztuk a Völgyközpontot. Most komoly rekonstrukció előtt áll a falumalom, működni, őrölni fog, falukemence is készül, hogy majd az őrleményből kenyeret süthessünk közösség összetartó élményként. Digi­talizáljuk a völgy történetét leíró anyagokat, folytatjuk a kovácsműhely és a falumalom fenntartását, a települési értéktárat kezeljük. Készülünk a fesztivált megelőző Kapolcska fesztiválra, pályáztunk a Kézművesek völgye programsorozatra – mondta Márta István a jelenről is szólva.

A konferencián téma volt a Kapolcsot, Pulát, Monostor­apátit érintő megnövekedett forgalmi rend, tárgyaltak az életveszély megszüntetésének lehetőségéről, ami a teherautó forgalmat illeti. Kocsis Csaba alpolgármester a Malmok völgye pályázatot mutatta be, majd a résztvevők az idén ültetésre váró 30 gyümölcsfa felét ültették el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában