Korlátok nélkül

2019.04.01. 07:00

Informatikai eszközök segítik mindennapjaikat

Informatikai és speciális támogató eszközökkel segíti a mozgáskorlátozottakat egy európai uniós és hazai forrásból finanszírozott program.

Marton Attila

Veszprémben hárman vehettek át informatikai eszközöket a napokban a program keretében Fotó: Balogh Ákos

Az eszközöket a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) Korlátok nélkül elnevezésű programjában adták át a napokban. Csizmadia Péter, a MEOSZ projektmenedzsere elmondta, a kezdeményezés célja, hogy olyanoknak, akiknek a közlekedés problémát jelent, informatikai eszközöket juttassanak el, segítve őket a közszolgáltatásokhoz való hozzáférésben.

A projektbe pályázati úton, egy kérdőív kitöltését követően lehet bekerülni. A MEOSZ 19 megyei és a fővárosi szervezettel működik együtt a programban, és országszerte 600 mozgássérültnek juttatnak el infokommunikációs eszközöket. Nagyobb részt laptopot és tabletet, bizonyos esetekben olyan támogató eszközöket – például tekintetvezérelt vagy más néven szemegeret, amellyel a szem mozgásával tudja vezérelni a számítógépkurzort a fogyatékkal élő – adnak át mozgáskorlátozott és halmozottan sérült embereknek. A 2021 végéig tartó programot mintegy 728 millió forint európai uniós és hazai forrásból finanszírozzák.

Veszprémben hárman vehettek át informatikai eszközöket a napokban a program keretében Fotó: Balogh Ákos

A projekt más résztvevőinél a mozgásszervi probléma mellett egyéb fogyatékosság is fennáll – minimális beszédképességgel rendelkeznek –, ők olyan alkalmazáshoz (beszélőszoftver) jutnak, amellyel kommunikálhatnak a környezetükben élőkkel. A programban a résztvevőket segítő szolgáltatásokat is fenntartanak: megyénként mentorok segítik őket az ügyintézésben, míg az eszközök használatához informatikai szakértői támogatást kérhetnek – magyarázta Csizmadia Péter projektmenedzser.

Veszprém megyében nyolcan vehettek át alapeszközöket – laptopot és tabletet szoftverrel – a napokban. Megyénkben a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete működik együtt az országos szervezettel.

Hegedűs Józsefné, a megyei egyesület elnöke elmondta, az eszközök csökkentik a mozgáskorlátozottak kiszolgáltatottságát, és segítik őket a mindennapokban.

Csizmadia Péter elmondta, több országban az informatikai segítő eszközöket a gyógyászati segédeszközökhöz hasonlóan finanszírozza a társadalombiztosítás, remélik, hogy a program hozzájárul ahhoz, hogy ez a jövőben Magyarországon is így legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában