Neked munka, nekem álom!

2019.05.18. 11:30

Veszprémben is különböző szakmákban próbálhatták ki magukat a fogyatékkal élők

Péntekre szervezték meg megyénkben a Duo Day – Neked munka, nekem álom! című figyelemfelkeltő rendezvényt. A program során önként jelentkező fogyatékossággal élők, vagy megváltozott munkaképességű emberek egy őket érdeklő munkahelyen tölthettek el egy napot.

Molnár Sándor

A Duo Day-re jelentkezők, az „álomszakmát” felajánló cégek képviselői ésaszervezők a sajtótájékoztató alkalmával Fotó: Molnár Sándor

A rendezvény sajtótájékoztatóján Takács Szabolcs elmondta, hogy a hivatal örömmel vállalta, hogy évről évre a jó célt szolgáló rendezvény mellé áll.

– A megváltozott munkaképességűek, illetve fogyatékossággal élők, valamint a munka világának közelítése mindannyiunk, a teljes társadalom feladata, emellett pedig a jelenlegi kormány vállalt célja is – fogalmazott.

Hozzátette: minden olyan alkalmat meg kell ragadnunk, amikor egy pillanatra azon társadalmi csoport tagjait állítjuk reflektorfénybe, amely sokak számára a hétköznapok során kevésbé látható. Emlékeztetett arra, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a munkanélküliségi ráta országosan 4 százalék körül mozog, megyénkben ennél még alacsonyabb, 2,9 százalék körüli, így a munkaerőpiac szempontjából is különös jelentősége van a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élő esetleges munkavállalók csoportjának, amelyben még mindig komoly erőtartalék rejlik. Hangsúlyozta: a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően 2011 és 2018 között a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya országos szinten 18 százalékról 40 százalékra emelkedett, Veszprém megyében 14 százalékról 25 százalékra nőtt ugyanebben az időszakban.

Rontó Ádám, a Munkaerőpiacon Maradás Egyesület szakmai vezetője elmondta, hogy idén a program 19 megyében valósul meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. Egyesületük Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Somogy megyékben vállalta a program koordinálását, és egy 10 tagú, álommegvalósító csapat választotta ki a résztvevőket. Több mint 150 jelentkezés érkezett az öt megyéből, melyek közül 65 álmot sikerült megvalósítani.

A Duo Day-re jelentkezők, az „álomszakmát” felajánló cégek képviselői és a szervezők a sajtótájékoztató
alkalmával Fotó: Molnár Sándor

Veszprém megyében 17 fogyatékkal élő, illetve megváltozott munkaképességű ember munkaálmát teljesítették 12 munkaadó segítségével. A jelöltek olyan érdekes pozíciókban próbálhatták ki magukat, mint a kutyaterapeuta, kézilabda­játékos, árufeltöltő, szabó, cukrász, rendezőasszistens, állatkerti gondozó , bölcsődei gondozó, tűzoltó, mentős, rendőr és csillagász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában