Bíznak a patikusban

2019.06.14. 14:00

Országos patikanap Veszprémben is

A patikák társadalmi felelősségvállalását erősítő kezdeményezést indított előző szerdán a gyógyszerészkamara.

Marton Attila

Czaun Péter kiemelte, az együttműködés erősítésével segítenék a gyógyszerészek a terápia hatékonyságát

Fotó: Pesthy Márton

Az országos patikanapot tizenhatodik alkalommal hívták életre, mondta el Czaun Péter, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke.

Felidézte, az első években a szakma képviselőinek ünnepeként tartották számon a rendezvényt, majd az évek során egyfajta nyílt nappá vált, amikor az érdeklődők betekintést nyerhettek a gyógyszertárak működésébe és a gyógyszerészi szakmába. A patikanapon bemutatták a gyógyszertárakat, a beteggondozást segítve vérnyomás- és vércukorméréseket végeztek a szakemberek, és izgalmas programokkal várták a pályaválasztás előtt álló fiatalokat is.

Czaun Péter kiemelte, az együttműködés erősítésével segítenék a gyógyszerészek a terápia hatékonyságát Fotó: Pesthy Márton

Az utóbbi években a társadalmi felelősségvállalás jegyében ünnepli ezt a napot a gyógyszerészszakma, amely nem csak egy napra fókuszál, hanem egy egész éves tematikát ölel fel, emelte ki az elnök. Az idei patikanapon a betegadherencia, vagyis beteg-együttműködés erősítését állították fókuszba. Ez a gyakorlatban azt jelenti például, hogy kontrollálnák a betegek gyógyszerszedési gyakorlatát, ezzel is segítve a terápiák hatékonyságát. A kezdeményezésben beépítenék az országos szervezet tavaly a témában indított programjának eredményeit, amely a betegek és az együttműködő gyógyszerészek visszajelzései alapján kommunikációs standardokat állított fel.

A legutóbbi patikanaptól számítva egy éven keresztül például a krónikus légúti betegségek (asztma, COPD) kontrollja kap kiemelt szerepet. A gyógyszerészszakma szereplőinek feladata, hogy a tapasztalatokat beépítsék a mindennapi működésükbe.

Czaun Péter azt is elmondta, egy korábbi kutatás szerint az egészségügyi ellátás szereplői között kiemelten magas a betegek bizalma a gyógyszerészek felé. Magyarországon évente hatvanmillió beteg-gyógyszerész találkozás történik, ezek az adatok is arra sarkallják a gyógyszerészeket, hogy a társadalmi szerepvállalásukat erősítsék.

Veszprém megyében jelenleg 78 patika működik, amelyekben 247 gyógyszerész dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában