bevétel kontra zajhatás

2019.07.04. 11:00

Berreg a körfűrész, döng a basszus – lehet-e pihenni Alsóörsön?

Önkormányzatunk folyamatosan foglalkozik lakosaink véleményével a zavaró zajhatások tekintetében is. Tény, hogy településünk a turizmusból él, és az abból származó bevételekből tudja ellátni közfeladatait és komfortját növelni – hangsúlyozta Hebling Zsolt polgármester.

Szendi Péter

Hebling Zsolt: – Önkormányzatunk folyamatosan foglalkozik lakosaink véleményével a zajhatások tekintetében is Fotó: Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

A vendégek jelentős része a fesztiválokra érkezik, idegenforgalmi bevételük meghatározó hányada innen származik, ennek nagyságrendje 30 millió forint. Ugyanakkor Hebling Zsolt tisztában van vele, hogy egy másik vendégkör és lakosaik, időseik egy része pedig a csendre vágynak. Ezt az ellentmondást kell kezelni valahogy. Több fórumon is megvitatták ezt.

Hebling Zsolt: – Önkormányzatunk folyamatosan foglalkozik lakosaink véleményével a zajhatások tekintetében is Fotó: Szendi Péter

Ugyanilyen témába vágó az építkezések és a fűnyírások zaja. – Elvárjuk, hogy gondozottak legyenek az ingatlanok, de a nyaralótulajdonosok – akik ingatlanszáma háromszorosa a lakásállománynak – általában hétvégére jönnek. Olykor azt is elfelejtjük, hogy amikor mi építkeztünk, lehet, hogy azt a szomszédot zavartuk, akinek a felújítása pont nyáron zajlik – mivel télen nem lehet ezt elvégezni. A fentiekből látszik, összetett a problémakör, ezért önkormányzatunk fokozatosan korrigálja csendrendeletét – folytatta a település első embere. Például csendes pihenőt vezettek be délidőben, vagy a legújabb, hogy fél órával csökkentették a hétvégi időszak szabadtéri zeneszolgáltatási idejét. A Pelso kemping eddig három fesztiválnak adott otthont. Az augusztus végi eseménynél pedig az éjféli időpontot engedélyezték, mivel a rendelet előtt lekötött programokról van szó.

Egyébként beszereztek hivatalos hangerőmérőt is, éjjelente szoros kapcsolatban voltak a szervezőkkel és többször beavatkoztak, de a déli szél sajnos nem tett jót a hangterjedésnek. A Zorall fesztivál előtt megkövetelik az előzetes hangbeállást, ősszel pedig a szervezőkkel, a kemping tulajdonosával és a rendőrséggel kiértékelik a tapasztalatokat.

Másik példák: a falunapot 22 órakor befejezték a korábbi éjfél helyett, a nyárbúcsúztató is ötnapos lett az eddigi tíz helyett, és a cirkusz a tavalyi több mint 50 nap helyett a településképi rendeletükben szabályozottan három hétig állíthat fel mutatványos sátrat. – Talán kiérződik az előbb leírtakból, hogy mennyire fontosnak tartjuk a témakört. Köszönöm a lakosok és nyaralótulajdonosok eddigi, szezon eleji áldozatvállalását az üggyel kapcsolatban – fejezte be Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában