év végére elkészülhet

2019.07.31. 11:00

Elkezdték a sümegi Ramassetter-ház felújítási munkáit

Elkezdődött a Ramassetter-ház felújítása, a beruházás három ütemben folyik. Az épület több funkciót is kap a megújulást követően.

Tóth B. Zsuzsa

A Ramassetter-ház három ütemben újul meg, közösségi tereknek is helyet ad majd Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Mivel lassan a városban már elfogynak azok a helyiségek, amelyek közösségi célt szolgálnak, várhatóan jól kihasznált lesz az épület ilyen szempontból is. Amellett jól kapcsolódik majd a Hétvezér tér és az Afrikárium épület- együtteséhez Végh László szerint. A polgármester reméli, hogy év végéig befejezik a felújítást.

A Ramassetter-ház három ütemben újul meg, közösségi tereknek is helyet ad majd Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Viola Norbert, a Sümegi Közszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója szerint gyorsan halad a munka, a tetőcsere a végéhez közeledik. Komplett tetőcsere történt, a régi héjazatot és tetőszerkezetet lebontották. Már épül az új tetőszerkezet, cserépburkolatot kap a ház. Az első ütem az önkormányzat saját erejéből, a képviselő- testület tagjainak fel nem vett tiszteletdíjából valósul meg. A második ütem során az épület hátsó része készül el, ott a tartófalak megmaradnak, de új burkolatot kap mindegyik helyiség. Ezután víz- és villanyszerelés következik, illetve fűtés készül. Mivel ez az épület legrégebbi része, itt restaurálni kell az ajtókat, ablakokat, falakat. Az épület felső része pályázati támogatásból újul meg, ott kiállítótermeket és közösségi teret alakítanak ki. A ház első részében a födémet és a válaszfalakat is kibontották, valamint az aljzatot ugyancsak.

Az önkormányzat tervei szerint a Tourinform-iroda költözik oda, és közösségi tér kialakítására is alkalmas a hely. Akár cukrászda is lehet ott később, vagy valamilyen kereskedelmi funkciót kaphat a ház azon része. Az udvar szintén megújul, térkövezés, növénybeültetés várható, padokat helyeznek el. Olyan szabadtéri közösségi hely lehet, amely méltó a házhoz. A három ütem nagyjából 110 milliós összeget emészt fel. A Ramassetter-házban digitális elemekkel felszerelt látogatóközpontot is kialakítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában