reagált a polgármester

2019.07.16. 07:00

Horogkeresztet rajzoltak a tapolcai pártirodára

A rettegés városa lett a település, főutcáján olyan jelkép jelent meg, melynek égisze alatt milliók haltak meg – hangzott el a Fidesz–KDNP hétfői sajtótájékoztatóján azok után, hogy július 12-ére virradóra a helyi Fidesz-iroda, valamint az egykori zsinagóga falára ismeretlen elkövető horogkereszteket festett. A történtekre Dobó Zoltán polgármester is reagált.

Tóth B. Zsuzsa

Fenyvesi Zoltán és Császár László rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi a felfestett horogkeresztek miatt

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Császár László úgy fogalmazott, nem tűrhetik, hogy a velük szimpatizálókat a Fidesz-iroda falára festett horogkereszttel megfélemlítsék, politikai meggyőződésük miatt üldözzék.

– Dobó Zoltán hiába festette át magát függetlenre, a Jobbik keresztje ugyanúgy rajta van, mint ahogyan a horogkereszt a Fidesz-iroda és a zsinagóga falára került – mondta.

Fenyvesi Zoltán és Császár László rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi a felfestett horogkeresztek miatt Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fenyvesi Zoltán sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Tapolca nem a város fejlődéséről szóló információkkal, hanem egy olyan cselekménnyel került a hírekbe, amely meggya­láz­ta 800 elhurcolt tapolcai zsidó honfitársuk emlékét. A parlamenti képviselő több jobbikos antiszemita botrányra is emlékeztetett, többek között arra, amikor Kulcsár Gergely 2015-ben a Duna-parti emlékmű mellett beleköpött a zsidók meggyilkolását jelképező cipőkbe.

A két politikus leszögezte, hogy közösségük erős, ezért meg fogják állítani a gyűlöletet és az antiszemitizmust. A zsinagóga és a Fidesz-iroda falára festett horogkeresztek – bár nem Dobó Zoltán festette oda azokat – a polgármester és a Jobbik politikájának következményei – tették hozzá.

Dobó Zoltán az alábbiakat juttatta el lapunkhoz: – Császár László és Fenyvesi Zoltán engem tett felelőssé azért, hogy horogkeresztet festettek a Tamási művelődési központ hátsó homlokzatára, a volt zsinagóga épületére és a Fidesz-irodára. Számomra fel nem fogható, hogy egy provokatőr által felfestett önkényuralmi jelképért hogyan lehetek én a felelős. Kinek áll ez érdekében? Amint tudomást szereztem a rongálásról, megtettük a feljelentést, az önkormányzati tulajdonban lévő épületről pár órán belül eltűntek a jóérzésű emberekből felháborodást kiváltó jelképek.

A Fidesz-irodánál pedig a horogkereszt előtt pózolva sajtótájékoztatót tartottak. Elképeszt az is, hogy a kamerarendszer hiányát nekem róják fel. Császár László polgármestersége idején olyan kamerákkal szerelték fel a várost, amelyek alkalmatlanok voltak feladatuk ellátására. Mostanra sikerült olyan rendszert kiépítenünk, amelyre a már meglévő kamerákat csatlakoztathattuk, és újakkal bővíthetjük, az elsők már üzemelnek. Aki ezt tette, az jól tudta, hogy a kérdéses területeket nem figyeli biztonsági kamera. Kinek áll mindez érdekében? – áll Dobó Zoltán közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában