boraik mellé kínálják

2019.08.30. 20:00

Balatonakali új vonzereje a mandulaszüret

Négyszáz kilogramm mandulát takarítottak be az első szüreten a másfél hektáros önkormányzati ültetvényről Balatonakaliban a minap.

Kovács Erika

Koncz Imre polgármester is részt vett a mandula betakarításában Fotó: Kovács Erika/Napló

Fotó: Kovács Erika/Napló

Koncz Imre polgármester azt mondta, egyik idegenforgalmi vonzerejüknek tekintik a nagyon egészséges és keresett csonthéjas gyümölcsöt, amit sokféleképpen lehet feldolgozni, elkészíteni.

Koncz Imre polgármester is részt vett a mandula betakarításában Fotó: Kovács Erika/Napló

- Még korábban, egy civil szervezet elnökeként kaptam, illetve vállaltam a feladatot egy új honlap készítésére – idézi az előzményeket a polgármester, majd így folytatja: – Akkor született meg a település jelmondata: „Balatonakali, mandula, jó bor, vendégszeretet”.

A mandula ötlete onnan jött, hogy a települést hosszú ideig mandulanemesítő helyként is ismerték: az ötvenes évek végén már működött itt kutatóintézet, és helyben is végeztek nemesítést. Aztán a ’90-es években feledésbe merült ez a gyümölcs. Koncz Imre megjegyzi, a növényhez ideálisak a feltételek, a meszes talaj, a déli fekvésű, napfényes lankák. Ma már márka, illetve brand lett Balatonakaliban a mandula.

- Ezt jelzi, hogy 2019-ben szüretelünk is, és várhatóan több száz kiló termés lesz a másfél hektáros önkormányzati területen, ahol 2015 novemberében a falu összefogásával ültettük el a mandulafákat – fogalmaz a falu elöljárója.

A helyieknek még a szomszédos településekről is jöttek segíteni. A telepítésnél sok szakmai segítséget kaptak a szaktárcától és a kutatóintézetektől. A mostani, első önkormányzati szüretre egy mandulát termelő, helyi vállalkozótól kaptak gépeket, így rázó-, törő- és kupálógépet kölcsön, ingyen. Utóbbi gép a zöld buroktól tisztítja meg a termést, ami rajta maradt, a helyiek kézzel távolították el.

A még rajta maradt zöld burkot távolítják el a manduláról a helybeliek a polgármesterrel együtt az önkormányzat udvarán Fotó: Kovács Erika/Napló

A mandulát rendezvényeiken kínálják kitűnő boraik mellé pirítva, törten, de finom grillázst, lisztet, olajat, tejet is lehet belőle készíteni, a felesleget értékesítik. Azt tervezik, hogy a tavaszi mandulavirágzás után a betakarítás köré is programokat szerveznek, így élénkítve az idegenforgalmat.

A szüretet később együtt végzik a vállalkozókkal, amelyben meghatározó, összekötő szerepe lesz Magyarország első mandula lovagrendjének, ami Balatonakaliban alakult meg.

Koncz Imre polgármester mandulacsemegéje: leforrázza a gyümölcsöt, így a fehér magot könnyen ki lehet nyomni a barna héjból. Ezután a magokat tepsibe teszi, lassan, rövid ideig szárítja sütőben, majd kevés olívaolajjal meglocsolja, sózza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában