A szimulációs központba is ellátogattak

2019.09.27. 07:00

Megyehatáron átnyúló műveletek

Közös nemzeti támogatási törzsvezetési gyakorlatot tartottak szerdán Fejér és Veszprém megye védelmi bizottságai a várpalotai Mandulás laktanyában található szimulációs központban.

Szabó Péter Dániel

Takács Szabolcs köszöntötte nemzeti támogatási törzsvezetési gyakorlat résztvevőit

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– A Magyarországon átvonuló szövetséges csapatok nem ismernek megyehatárokat, ezért életszerű, hogy egy éles helyzetben is szoros együttműködésre lehet szükség. Épp ezért külön öröm, hogy ma közös gyakorlatot hajt végre Fejér és Veszprém megye védelmi bizottsága – fogalmazott a honvédségi, katasztrófavédelmi és polgári védelmi szakemberek előtt Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

– A hazánk NATO-tagságához kapcsolódó védelmi igazgatási gyakorlat lehetőséget ad arra, hogy kicsit távolabbról, a megye határain kívülről is rátekintsünk az ország biztonsági helyzetére.

Elgondolkodunk azon, mi történne, ha egy konfliktushelyzetben a társszervek összehangolt működésére, gyors akciójára lenne szükség – mondta el Takács Szabolcs, aki Fejér megyei kollégájával, Simon László kormánymegbízottal együtt megtekintette a honvédség és a katasztrófavédelem kiállított technikai eszközeit, majd a tényleges gyakorlatnak helyet adó szimulációs központban is látogatást tettek.

Takács Szabolcs köszöntötte nemzeti támogatási törzsvezetési gyakorlat résztvevőit
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A helyszínválasztás természetesen nem volt véletlen, hiszen a Várpalota szomszédságában lévő központi gyakorló- és lőtérre az elmúlt években egyre gyakrabban érkeznek különböző NATO-szövetséges országok kisebb-nagyobb alegységei, alakulatai, hogy különböző katonai gyakorlatokat hajtsanak végre. Ilyenkor pedig a Magyar Honvédség mellett számos más rendvédelmi szerv és civil szervezet is részt vesz a kijelölt feladatokban.

Vokla János ezredes, a házigazda MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka hozzátette, a védelmi gyakorlat tervezői nem csupán földrajzi elhelyezkedése miatt választották Várpalotát helyszínnek, hanem elsősorban azért, mert a haderőben egyedül itt található meg az a fajta szimulációs képesség és technikai háttér, amire szükség van a sikeres együttműködéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában