A rendszeres szűrővizsgálat életmentő lehet

2019.10.21. 07:00

A mellrák elleni harc jegyében szerveztek közös sétát Pápán

Kezedben a sorsod címmel figyelemfelhívó sétát szervezett az emlőrák elleni harc jegyében a Rákbetegek Országos Szervezetének pápai Megújulás Klubja, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ és a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda.

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A résztvevők a Jókai művelődési központ színházépületénél gyülekeztek, ahol Hörömpöly Imréné, a pápai Megújulás Klub vezetője és Lautner Judit, a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője köszöntötte az érdeklődőket.

A kastélyudvaron közös fotózkodás várt a résztvevőkre Fotó: Polgár Bettina/Napló

Hörömpöly Imréné kiemelte, az országban régóta tartanak figyelemfelhívó sétákat, melyet Pápán első alkalommal szerveztek meg az emlőrák elleni harc jegyében. Elmondta, a résztvevők kaptak egy matricát, amire mindenki ráírhatta, kiért sétál. Ezt aztán indulás előtt a kabátjukra ragaszthatták a séta résztvevői.

A Megújulás Klub vezetője kiemelte, bízik benne, hogy ezáltal többek figyelmét felhívhatják a szűrővizsgálatok fontosságára. Megtudtuk, a pápai csoport 44 tagot számlál, a családtagok és az érdeklődők mellett pedig a veszprémi társklub tagjai is részt vettek a kezdeményezésben.

A séta a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépülete mellől indult, ahol a zenés-táncos műsorral, illetve szavalattal kedveskedtek az érdeklődőknek, majd az Erzsébet ligetet és a Fő teret érintve érkezett meg a menet az Esterházy-kastély rózsaszín fényárban úszó udvarához. A kastélyudvaron közös fotózkodás várt a résztvevőkre, akik emellett a Megújulás Klub új könyvével is megismerkedhettek.

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Lautner Judit, a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője hangsúlyozta, október a mellrák elleni küzdelem hónapja. – A 45–65 év közötti hölgyek kétévente személyes meghívólevelet kapnak szűrővizsgálaton való részvételre. Sajnos még mindig nagyon alacsony a részvételi arány, Pápa területén 37–40 százalék – fejtette ki.

Lautner Judit 2017 óta az Európai Mellrák Szövetségben (Europa Donna) képviseli hazánkat. Mint mondta, az Europa Donna egy független nemzetközi nonprofit szervezet, mely 47 tagországot számlál. – Az Europa Donna fő törekvése, hogy az emlőrákkal kapcsolatban minél több információhoz juttassa a hölgyeket Európa-szerte, illetve felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, és szorgalmazza a tagországokban az optimális szűrések, kezelések és kutatások finanszírozását a betegség korai felismerése és hatékony kezelése érdekében – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában