Menedzserszemlélettel a városért

2019.10.10. 07:00

Lajkó Frigyes fűzfői polgármesterjelölt hatékony, célirányos fejlesztésekre építené a jövőt

Lajkó Frigyes nem ismeretlen a fűzfői polgárok előtt. 13 éve a Balatonfűzfői Önkormányzat képviselő-testületének tagja, a Balaton Nyugdíjas Klub elnöke, a Kelet-Balatoni Borrend tagja, a Vegasz egyesület alelnöke. Nős, két gyermek édesapja.

Napló-információ

Lajkó Frigyes a fiatalok helyben tartását és az idősek tapasztalataira való támaszkodást egyaránt fontosnak tartja Fotó: Sági Ági/Napló

Fotó: Sági Ági/Napló

– Zircen születtem, a feleségem fűzfői, 1985-ben költöztünk ide. Vendéglátós végzettséggel 1987 óta egyéni vállalkozóként dolgozom. Először egy élelmiszerboltot vezettem, aztán jött Fűzfőn a Susogó étterem, 2002 óta pedig a Nike éttermet visszük. Ez volt korábban a Nitrokémia üzemi konyhája, a gyár fénykorában háromezer embernek főztek itt.

Ha vendéglátós, akkor a turizmus a szívügye lehet.

– Így van. Fűzfő sajátos helyzetű város, a vegyipar miatt a turizmus háttérbe szorult, az ipart fejlesztették. A 90-es években indult be jobban a tu­rizmus, amikor a vegyi üzemeket bezárták. Ezt a hátrányt máig sem tudta ledolgozni a város, a környékbeli településekhez képest sem tudta koncepciózusabban kezelni ezt a kérdést.

Néhány napja ön is ott volt azon a demonstráción, melyet civilek szerveztek a szeméttelep bezárásáért.

– Nagyon nehéz ez az ügy, gyorsan meg kellene oldani, mert gátolja a város fejlődését. Fantasztikus civil összefogás indult el, nemcsak Fűzfőn, hanem a környékbeli településeken is. Ez is azt jelzi, hogy a feldolgozó nem Fűzfő ügye, hanem másokat is érint. Sőt, a teljes Balatont, mert nincs jó hatással arra a fejlesztési folyamatra, amelyet a kormány közel 400 milliárd forinttal elindított. Számunkra a szeméttelep bezárása az egyedüli megnyugtató megoldás. Mint állampolgár én is fellebbezést nyújtottam be az új engedéllyel szemben, képviselőként pedig rendkívüli közgyűlést kezdeményeztem, hogy a hivatalos lépéseket is megtehessük.

Lajkó Frigyes a fiatalok helyben tartását és az idősek tapasztalataira való támaszkodást egyaránt fontosnak tartja Fotó: Sági Ági/Napló

Tizenhárom éve képviselő, 2008 óta Fidesz-tag. Miért most döntött úgy, hogy a polgármesteri székért is indul?

– Nem terveztem előre, hogy indulok. A Fidesz talált meg, hogy alkalmas jelölt lehetek a polgármester kihívójaként. Most is menedzserként, vezetőként dolgozom, 25 embert irányítok egy vállalkozásban.

Milyen volt önök között az együttműködés a jelenlegi polgármesterrel?

– Nem igazán tudtunk együtt dolgozni. Nagyon sok kérdésnél előjött, hogy másképp gondolkodunk, nemcsak helyi, hanem az országos jelentőségű ügyekben egyaránt. Ezért is volt különösen meglepő hogy be akart lépni KDNP-be, megjegyzem, sikertelenül. Ennek ellenére egy lakossági tájékoztatón már arról beszélt, hogy ő kapta meg a kormánypárt támogatását. Később finomított, hogy csak a megyei választmány támogatja. Ami tény, hogy a Fidesz–KDNP hivatalos jelöltje én vagyok.

Volt olyan projekt az elmúlt években, amivel nagyon nem értett egyet?

– Sajnos már az első ciklusában az előző testület által elnyert strandfelújítási pályázatból 138 millió forintot visszaadtunk. Már akkor az volt az érzésem, hogy a közösség érdekeivel szemben Marton Béla azt nézi, hogy az előző polgármester és a testület kezdeményezéseit miként gátolja meg. Nem szavaztam meg a Klebelsberg-iskola eladását sem, felelősebben kell bánni az önkormányzati vagyonnal, a közösségünk múltjával, a kezünkben kell tartani fejlesztési lehetőségeinket.

Önnek mi lesz az első lépése, amennyiben megválasztják?

– Szégyen, hogy egy Balaton-parti városban 2019-ben olyan kérdésekkel kell foglalkozni, mint hogy végre legyen már egy bevásárlóközpont, egy normális élelmiszerbolt. Ennek megvalósítását igyekszem felgyorsítani. Hogy fel tudjuk újítani az utakat, hogy zökkenőmentes legyen a szakorvosi ellátás, hogy össze tudjuk kötni a településrészeket, legyenek felújítva az óvodáink. Ezeket a problémákat úgy kell megoldanunk, hogy közben a jövővel is foglalkozzunk, hiszen másfél év múlva indul az új európai uniós fejlesztési ciklus. A forrásaival hatékonyabban kellene élnünk, mint az elmúlt években. Minőségi turizmus, szálláshelyek, Fűzfő adottságaira alapozott turisztikai vonzerők szükségesek. Nagy lehetőséget jelenthet a Veszprém–Balaton 2023 projekt is. Itt kell tartanunk a fiataljainkat, és építeni kell a szépkorúak tudására. Szükség lenne egy szállodára, hogy a sportturizmus, edzőtáboroztatás fejlődjön, ez jó kitörési pont lehet számunkra. Fel kell építenünk végre a XXI. századi Balatonfűzfőt. Ehhez egy stratégiák mentén gondolkozó, a forrásokat jól felhasználó, a közösségekre építő új városvezetésre van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában