az újraélesztés világnapja

2019.10.16. 15:00

Nyílt napot tartottak szerdán a megyei mentőállomások

Ne ijedjünk meg, ha mellettünk rosszul lesz valaki, hanem segítsünk neki! – tanácsolta az újraélesztés világnapján, október 16-án Nátrán Albin, az Országos Mentőszolgálat Veszprém megyei vezető mentőtisztje, a mentőállomás nyílt napján, amikor sokan érdeklődtek a mentősök munkája iránt, és tanulták meg az újraélesztést is.

Kovács Erika

20191016 Veszprém Nyílt nNátrán Albin Veszprém megyei vezető mentőtiszt, Zsigmond István és Forró Kitti mentőápolók tanítják az újraélesztést a mentőállomáson Nátrán Albin vezető mentőtiszt, Pap Lászlóné éleszt, hátul Zsigmond István mentőápoló és Forró Kitti mentőápoló Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Szerdán nyílt napot tartottak valamennyi megyei mentőállomás: Ajkán, Balatonfüreden, Balatonakarattyán, Pápán, Sümegen, Tapolcán, Várpalotán, Zircen, Nagyvázsonyban és Tüskeváron bárki bemehetett az állomásra, megnézhette az autókat, a mentősök munkáját, beszélgethettek velük.

A látogatók megtanulhatták az újraélesztést is. Ajkán, Veszprémben és Tapolcán próbariasztást is végeztek a „Szív City” nevű, ingyenes telefonos alkalmazással. Eszerint egy feltételezett keringés megállásnál, a mentésirányítás ötszáz méteres körön belül riasztott, és a beteghez irányította azokat, akik az alkalmazást letöltötték, hogy kezdjék meg az újraélesztést. A cél az volt, hogy a mentősök tájékozódjanak arról, mennyire népszerű a telefonos, életmentő alkalmazás. A rendszer jelezte, hogy csupán próbariasztás történt.

Nátrán Albin az újraélesztésről kiemelte, életet lehet menteni vele, mert a keringés leállása esetén négy-öt perc áll rendelkezésre ahhoz, hogy a beteg ne szenvedjen súlyos agykárosodást. Később esélytelen az újraélesztése. Így aki ilyen beteget lát, mielőbb kezdje meg az újraélesztést, nyomkodja a mellkasát, amíg a mentőautó oda nem ér. A mentésirányítás vonalban marad vele, telefonon utasításokat ad, segít. Az újraélesztést alig fél óra alatt meg lehet tanulni.

Nátrán Albin Veszprém megyei vezető mentőtiszt, Zsigmond István és Forró Kitti mentőápolók tanítják az újraélesztést a mentőállomáson Fotó: Penovác Károly/Napló

Veszprém megyében évente hozzávetőleg ezer embernél történik szívleállás, harminc százalékban sikerrel végződik az újraélesztés, ami nagyon jó eredménynek számít. Itthon évente körülbelül ötven-hatvanezer embernek áll le hirtelen a szíve, országos szinten is harminc százalék a sikeres újraélesztések aránya. Ez egyrészt köszönhető a gyors segítségnyújtásnak, köztük a segítőkész laikusoknak, és a defibrillátoroknak, amelyekből még több kellene. Használatuk egyszerű, működés közben a rendszer közli, mit kell tenni.

Nagy segítség a Szív City alkalmazás is, amellyel hazánkban két év alatt 33 beteg életét mentették meg. Az alkalmazásról a " target="_blank" rel="nofollow noopener">videó megosztón film is látható.

–Ne ijedjünk meg, hanem segítsünk adott esetben! – hangsúlyozta Nátrán Albin. Aláhúzta, a hirtelen szívhalál megelőzésében alapvető szerepe van az egészséges életmódnak; együnk mindent, de mértékletesen, lehetőleg kerüljük a stesszt, ne dohányozzunk, mozogjunk sokat, és vegyünk részt a szűrővizsgálatokon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában