több városban maradt a korábbi vezető

2019.10.14. 07:21

Polgármestereket választottak a Veszprém megyeiek: Magas volt a részvételi arány

Veszprém megye több városában győzött a korábbi polgármester, néhány helyen viszont új városvezető van. Veszprémet továbbra is Porga Gyula (Fidesz–KDNP), Pápát Áldozó Tamás (Fidesz– KDNP), Várpalotát Talabér Márta (Fidesz–KDNP), Balatonfüredet Bóka István (Fidesz–KDNP) vezeti. A megyében 47,59 százalékos volt a részvételi arány.

Balla Emőke

20191013 Veszprém Lovassí László Gimnázium. Onkormányzati választások utáni urnabontás Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A MTI és az M1 csatorna adatai alapján lapzártánkkor Ajkán Schwartz Béla (MSZP), Badacsonytomajon Krisztin N. László (független), Balatonalmádiban Kepli Lajos (független), Balatonfűzfőn Szanyi Szilvia (független), Balatonkenesén Jurcsó János (független), Berhidán Pergő Margit (független), Devecserben Ferenczy Gábor (független), Herenden Jánszky Lajos László (Fidesz–KDNP), Sümegen Végh László (Fidesz–KDNP), Tapolcán Dobó Zoltán (Egységben Tapolczáért Egyesület), Zircen Ottó Péter (Fidesz–KDNP) lett a polgármester.

Porga Gyulát harmadszor választották meg városvezetőnek. Azt mondta, az országos eredményekkel is összevetve ez egy olyan siker, amely erőt ad a jövőre nézve. Pápán is maradt a korábbi polgármester, Áldozó Tamás, aki úgy nyilatkozott: nekünk van programunk, csapatunk és erős akaratunk ebben a városban.

Vasárnap reggel hat és este hét óra között csaknem 8,2 millió választó dönthetett arról az ország mintegy 10 300 szavazókörében, kik képviseljék érdekeiket a következő öt évben az önkormányzatokban.

Veszprém megye 217 településének 434 szavazókörében 287 320 állampolgár szavazhatott, 216 településen 469 polgármesterjelölt indult. Ahogyan arról lapunkban korábban beszámoltunk, elmaradt a polgármester-választás Balatonszepezden, ott időközi választáson dönthetnek majd a településvezető személyéről.

A vasárnapi a nyolcadik önkormányzati választás volt a rendszerváltás óta. A választók csaknem 3200 településen polgármesterre, megyei önkormányzati, települési képviselő-testületi, illetve nemzetiségi önkormányzati képviselőkre szavazhattak, a budapestiek főpolgármesterre is voksolhattak. Az önkormányzati választással egy időben a nemzetiségiek is megválasztották a települési, megyei és országos önkormányzatok tagjait.

 

Veszprém megyében a polgármesteri címért a 216 településen 469 jelölt mérettette meg magát, a listás képviselőjelölt 1942, az egyéni választókerületi képviselőjelölt 156, a települési kompenzációs listás jelöltek száma 150, tájékoztatott Imre László megyei jegyző.

A választók, attól függően, hogy a megyei jogú városban, 10 ezernél nagyobb vagy annál kisebb lélekszámú településeken adták le voksukat, két vagy három szavazólapon szavazhattak. A megyei jogú városban élők a polgármesterre és a közgyűlés tagjaira voksolhattak, a nem megyei jogú városban élők a polgármester és a képviselő-testület tagjai mellett szavazhattak a megyei közgyűlés pártjaira is. A megyei közgyűlésben tizenhét a mandátumok száma. A közgyűlés tagjait a választók listán választják, Veszprém megyében hat megyei listára lehetett szavazni: Demokratikus Koalíció, Fidesz–KDNP, Jobbik, Mi Hazánk, Momentum, Magyar Szocialista Párt, a listákon 90 jelölt szerepelt. A megyei listára 241 712 választópolgár voksolhatott (veszprémiek nem).

Veszprém megyében a szavazók 47,59 százaléka, azaz 136 725 választópolgár adta le a szavazatát este fél hétig. Mohos Gábor veszprémi jegyzőtől megtudtuk, Veszprém 56 szavazókörében az önkormányzati választáson rendkívüli esemény nem történt. A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint megyénkben egy rendkívüli esemény történt, Balatonalmádi 2-es számú szavazókörében a szavazóhelyiségben két lengyel nemzetiségi választópolgár a nemzetiségi névjegyzék aláírását megtagadta, így a nemzetiségi szavazólapot nem adták át részükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában