Fél évszázadnyi tapasztalat

2019.11.18. 07:00

Arany- és vasdiplomát adtak át pedagógusoknak a pápai városházán

Emlékdiplomával köszöntötte a város azokat a helyi pedagógusokat, akik 50, illetve 65 évvel ezelőtt szerezték meg tanári, tanítói oklevelüket, és egész életüket a fiatalok oktatására, nevelésére tették fel.

Polgár Tibor

Idén hat pedagógus kapott emlékdiplomát a várostól

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A pápai városházán tartott ünnepségen néptánccal színesített irodalmi műsort adtak a Türr István Gimnázium 7. osztályos diákjai, majd Cseh Sándor, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának főiskolai tanára köszöntőt mondott.

– Önök példák lettek. Letisztult életszemlélettel, értékrendszerrel rendelkeznek, ezért szól a köszönet a mai napon önöknek – hangsúlyozta Cseh Sándor. Hozzáfűzte, a mostani arany- és vasdiplomásoknak nagyon nehéz időszakokban kellett megkezdeniük pedagógusi pályájukat, de mindannyian példásan helytálltak.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere személyes hangvételű beszédben fejezte ki jókívánságait az emlékdiplomások számára.

– Az önkormányzat nevében köszönöm a katedrán eltöltött éveiket! Jó egészséget kívánok, sok-sok találkozást a tanítványokkal, és sok örömet ezekben a találkozásokban – fogalmazott Áldozó Tamás.

Venczel Csaba önkormányzati képviselő, a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola igazgatója kiemelte, hogy a pedagógusok munkája több szempontból is másképpen szerveződik ma, mint egykor, továbbá rámutatott a tanárok, tanítók felelősségére és feladataira.

– Nem a tantárgy, a tankönyv, a tanterem dekorációja vagy az interaktív tábla a legfontosabb egy diák számára, hanem az a szeretet, amely a tanítóiból, tanáraiból sugárzik, az az alkotó légkör, amely az ő foglalkozásait jellemzi. Szeretet és közösség, ez a két fogalom jelentősen befolyásolta az emberiség fejlődését. A pedagógusok évezredek óta örökítik tovább a szeretet és a közösség alapvető értékeit – jegyezte meg Venczel Csaba.

Mint mondta, a tanítókra tekinthetünk prófétaként, lelkészként, pszichológusként, ha szükséges, akkor pótszülőként. Ők olyan hivatás gyakorlói, akik nemcsak foglalkozási időkeretükben, aktív munkaidejükben, hanem nyugdíjasként is tanítanak, szolgálnak, és szeretetteljes közösséget formálnak környezetükben.

– Pápaiként büszkék lehetünk arra, hogy országszerte iskolavárosként, a Dunántúl Athénjaként tisztelik lakhelyünket. Ez arra kötelez minket, hogy büszkék legyünk azokra a pedagógusokra, akik naggyá tették és napjainkban is naggyá teszik ezt a várost – jelentette ki az önkormányzati képviselő.

Idén hat pedagógus kapott emlékdiplomát a várostól
Fotó: Polgár Tibor/Napló

A köszöntők után arany emlékdiplomát kapott Bévárdi Sándorné, Győrffy Györgyné, Peidl Lászlóné és Bódi László, akik ötven évvel ezelőtt fejezték be pedagógusi tanulmányaikat.

A 65 esztendő után járó vas emlékdiplomát Sudár Imréné és Szűcs Gézáné vehette át Cseh Sándortól és Áldozó Tamástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában