szelektív hulladékgyűjtő szigetek

2019.11.05. 07:00

Hiába figyelnek a kamerák Pápán, az illegális szemetelőket nem tartják vissza

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén még mindig gondot jelent az illegális hulladéklerakás, nem beszélve arról, hogy gyakran nem az kerül a gyűjtőedényekbe, aminek kellene – tudtuk meg ­Mészáros Csabától.

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A Közszolg Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette, a szelektív hulladékgyűjtő konténereket elsősorban a lakótelepek környékére helyezték ki, a családi házas övezetekben pedig házhoz menő rendszerben gyűjthetik szelektíven a hulladékot a lakosok. Az utóbbi kezdeményezés három éve működik, és fokozatosan nő az igénybe vevők száma.

– Kezdetben előfordult, illetve még most is megesik, hogy nem az kerül a szelektív hulladékgyűjtő edénybe, aminek kellene – mutatott rá.

Mészáros Csaba kiemelte, az edényeket matricával látják el, amin felsorolják, mi gyűjthető válogatva, emellett időről időre különböző online fórumokon és a helyi sajtón keresztül is tájékoztatják a szelektív hulladékgyűjtés szabályairól a lakosságot.

Megtudtuk, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek esetében is hasonló a probléma: nem mindig az kerül a gyűjtő­edénybe, aminek kellene. Emellett a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén gyakran megjelenik az illegális hulladéklerakás. Sokakat még az sem rettent el, hogy az érintett helyszíneken kamerás megfigyelőrendszer működik.

Mészáros Csaba, a Közszolg Nonprofit Kft. ügyvezetője
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Mészáros Csaba kifejtette, több alternatíva is kínálkozik, ha valaki legálisan szeretné leadni a többlethulladékot, amit a gyűjtőedényben már nem tud elhelyezni. Egyrészt házhoz menő rendszerben működik a lomtalanítás, melyet a szerződéssel rendelkező, díjfizető ügyfelek igénybe vehetnek. Másrészt a vegyesen gyűjtött háztartási hulladék meghatározott éves mennyiségig térítésmentesen leadható a hulladékudvarban, ezt meghaladóan pedig díjfizetés ellenében nyílik lehetőség a hulladék leadására. Ezenkívül lehet vásárolni olyan zsákokat a Közszolg Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán, amelyeknek az ára tartalmazza a hulladék elszállításának és kezelésének a díját. Ez jó megoldás lehet, ha valakinél alkalomszerűen több hulladék keletkezik. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az illegálisan lerakott hulladék nagy része nem is a háztartásokból, hanem sokkal inkább a kereskedelmi-ipari tevékenységből származik.

A Közszolg Nonprofit Kft. ügyvezetője az őszi időszak kapcsán megjegyezte, a kerti zöldhulladékból ilyenkor nagyobb mennyiség gyűlik össze. Ezt a hulladékudvarban lehet leadni, a közterületeken keletkező zöldhulladék összegyűjtésében pedig a Városgondnokság illetékes. Rámutatott, idén még egy alkalommal szombaton is nyitva tart a hulladékudvar: november 16-án. Ezt követően a szombati nyitva tartás előreláthatóan már­ciusig szünetel.

Emellett december 13-tól január elejéig nemcsak hétvégén, hanem a hétköznapokon is zárva tart majd a pápai hulladékudvar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában