egyenlő esélyek

2019.11.20. 11:00

Húsz éve indult a tehetséggondozó program a Türr István Gimnáziumban

Az Arany János tehetséggondozó program (AJTP) elindulásának huszadik évfordulóját ünnepelte a Türr István Gimnázium. A jeles alkalom jegyében többek között gálaműsorral és kiállítással várták az érdeklődőket a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont (JMSZK) színházépületébe.

Polgár Bettina

Az iskola egykori és jelenlegi diákjai egyaránt szerepeltek a gálaműsorban

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Az ünnepi eseményre az iskola egykori diákjai és pedagógusai is meghívást kaptak. A színházteremben Németh Zsolt, a Türr István Gimnázium igazgatója, valamint Grőber Attila oktató, az AJTP programfelelőse köszöntötte a jelenlévőket.

Németh Zsolt kiemelte, az előző évezred végén több felmérés és kutatás is ugyanarra az eredményre jutott: a kistelepülésekről származó diákok tehetségesek, képességeik alkalmassá teszik őket arra, hogy tanulmányaikat felsőoktatási intézményekben folytassák, mégis kevesebben jutnak el közülük a főiskolákra, az egyetemekre.

– A már meglévő tehetséget ápolni, fejleszteni kell, hogy a megfelelő időben virágba borulhasson – fogalmazott az intézmény igazgatója. Rámutatott, ennek szellemében született meg egy, a korábbiaktól eltérő, speciális program, az Arany János tehetséggondozó program elindításának gondolata. – A program újszerűségét már a céljai is jelzik: olyan képességekkel szeretné felvértezni a tanulókat, amelyek elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy később felnőttként a munka világában vagy az élet más területein is eredményesek lehessenek – fejtette ki Németh Zsolt.

– Az elmúlt időszak eredményei, sikerei megerősítették hitünket abban, hogy húsz évvel ezelőtt érdemes volt vállalnunk a kihívásokat, elindulnunk egy új úton. Önmagunkba, tanítványainkba és a munkába vetett hitünk megszilárdult. Bebizonyítottuk, hogy erős akarattal, kitartással és szorgalommal messzire juthatunk. Ezt a hitet, meg­győződést igyekszünk átadni diákjainknak is – mondta Németh Zsolt.

Grőber Attila köszöntőjében hangsúlyozta, a gyermekekkel, vagyis tulajdonképpen a jövővel foglalkozó pedagógus számára megkerülhetetlen a kérdés: hogyan lehet sikeres és boldog felnőtteket nevelni az iskola falai között?

– Meggyőződésem, hogy ennek érvényesüléséhez elsősorban a társadalmi nagylelkűségre, a méltányosság érvényesítésére van szükség. Az Arany János tehetséggondozó program ezért számomra ennek a közösségi, társadalmi méltányosságnak a mintája immár húsz éve. Ez a program volt az, amely születésekor egyszerre fogalmazta meg az esélyegyenlőség gondolatát és az egyenlő esélyek biztosítását. Először mondta ki egyértelműen és világosan, hogy a tehetség érvényesülése nem lehet kiváltság kérdése – húzta alá.

Hozzáfűzte, egyre nagyobb az igény a differenciált és személyre szabott oktatásra, az Arany János tehetséggondozó program pedig a legnagyobb lehetőséget nyújtja az ilyen típusú oktatás megteremtésére.

Az iskola egykori és jelenlegi diákjai egyaránt szerepeltek a gálaműsorban
Fotó: Polgár Bettina/Napló

A rendezvényre ellátogatók megtekinthették az iskola egykori és jelenlegi diákjainak gálaműsorát, emellett kiállítás nyílt a JMSZK emeleti előadójában az egykori türrösök művészeti alkotásaiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában