Bormesterek találkoztak

2019.11.30. 15:30

Valódi érték, amely őrzi a Somló múltját

A Tornai Pincészet András-napi bormester-találkozóján a pincészet új feldolgozóüzemét, valamint a Somlóért – Tornai Endre Emlékdíjakat is átadták. A rendezvényen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő elmondta: a tudomány és a szakma találkozása mindig eredményes.

Borsos Renáta

20191129 Somlójenő Tornai pincészet új feldolgozó üzem-, és András napi díjátadóPesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kovács Zoltán megjegyezte, a világban zajló komoly konkurenciaharcban a magyar borászat jelentős eredményeket ért el. Szólt a Tornai-borok külföldi sikereiről. Felidézte, a családi összefogásból, másfél hektáron elindított birtokot és borászatot a történelem viharai ugyan megtépázták, mégis a dinamikus fejlődés útjára lépett. A nap fontos üzeneteként hozzátette, minőség nélkül nincs előrelépés, a fejlesztés, fejlődés nélkül nem lehetséges.

Az új szőlőfeldolgozó üzem átadásakor Nagy István agrár­miniszter Márai Sándor gondolatait idézte. „A somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség, nyugati műveltség. Van benne Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából.”

– A saját fejlesztés példaértékűen mutatja be, miként lehet a helyi viszonyokhoz igazodó technológiával kinyerni a termésből az igazi értéket, és kimagasló minőségű, verseny- és exportképes prémiumborokat készíteni. A kapacitásnövelő beruházás lehetővé teszi napi 400 mázsa szőlő költséghatékony feldolgozását 12 órás áztatás mellett – jegyezte meg Nagy István agrárminiszter.

Kovács Zoltán elmondta: a magyar borászat jelentős eredményeket ért el
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Megtudtuk, az Agrárminisztérium a magyar borok értékesítését 3,5 milliárd forintos támogatási programmal segíti, a pályázati időszak 2020 márciusában kezdődik. A program 50 százalékos támogatás mellett segíti a földrajzi árujelzővel rendelkező borok népszerűsítését. Az Agrárminisztérium idén 10 milliárd forintot különített el borászati üzemek fejlesztésére.

A pincészet tulajdonosa, Tornai Tamás bemutatta a klímatudatos mezőgazdaság szem­pontjai mentén, 2,5 hónap alatt elkészült feldolgozóüzemet. A versenyképesség növelése érdekében megvalósult technológia ismertetése mellett szólt a napenergia-hasznosításról és a szennyvíztisztító és csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítéséről.

Kovács Zoltán, Nagy István agrár­miniszter és Tornai Tamás
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Somlóért – Tornai Endre Emlékdíj kapcsán az agrárminiszter megjegyezte: valódi érték, mely őrzi a Somló múltját, termelési hagyományait, az ősi juhfark borfajta készítésének tradícióját. Az emlékdíjat közéleti kategóriában Ambrus Lajos, Cartwright Éva és Papp Mihály kapta. A borászati kategóriában Dénes Tibor, Kolonics Károly és Spiegelberg István részesült elismerésben. A díjakat Nagy István, Kovács Zoltán, Tornai Tamás és a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségének képviseletében Horváth Zoltán adta át.

A tartalmas napot közös ebéd, újborkóstoló és Sárdy Diána tanszékvezető egyetemi docens és az Agrárminisztérium főosztályvezetője, Gál Péter előadása zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában