Libaételek és ízletes nedűk

2019.11.11. 11:30

Véget ért a Szent Márton-napi újbor ünnepe Pápán

Az Esterházy-kastély udvara adott otthont szombaton és vasárnap a hagyományosan megrendezett Szent Márton-napi újbor ünnepének. Az eseménysorozatot ízletes borok, libából készült ételek és zenés-táncos programok gazdagították.

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A szombati nyitóünnepségen Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntötte a résztvevőket. A város vezetője rámutatott, nem lehet véletlen, hogy a Kárpát-medencében két olyan emblematikus dolog is van, amit minden évben külön megünneplünk: ilyen az újkenyér, az újbor.

A pápai polgármester kiemelte, évről évre magas látogatottság övezi a Szent Márton-napi újbor ünnepét, sokan eljönnek, hogy megkóstolják az újbort és a libaételeket. Felelevenítette, Szent Márton püspök a különböző álláspontok szerint a mai Szombathelyen vagy pedig a mai Pannonhalma területén született. – Azt mondhatjuk, hogy innen, a Kárpát-medencéből sok jót adtunk a keresztény Európának – hangsúlyozta Áldozó Tamás, majd jó szórakozást kívánt a résztvevőknek.

A szombati nyitóünnepségen Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszönti a résztvevőket Fotó: Polgár Bettina/Napló

A nyitóünnepségen Mail József apát-plébános szentelte meg az újbort. Elmondta, a bor olyan, mint a barátság: amit ápolni kell. – Krisztus előtt 500-ban már a Talmudban is szerepelt a bor mint az emberiség legrégebbi gyógyszere. A perzsák, a sumérok, az asszírok szintén használták a bort, sőt a Bibliában is 450-szer szerepel valamilyen kontextusban – tette hozzá.

Az apát-plébános megjegyezte, a szőlőtermesztést a misebor készítése nagymértékben előremozdította, ma is vannak egyházmegyék, ahol misebort termelnek. A mi egyházmegyénk is ilyen. – Szent Ágoston azt mondja, a bor az embert sokszor segíti. Erősíti a gyenge gyomrot, felfrissíti a lankadó erőt, gyógyítja a test, a lélek sebeit, elűzi a bánatot és a szomorúságot, őrömet okoz, a barátok között kedvet éleszt a beszélgetésre – fejtette ki.

A próbatételek teljesítését követően bor- és pálinkalovaggá avatták Müller Zoltánt a Szent Márton-napi újbor ünnepén Fotó: Polgár Bettina/Napló

Az Esterházy-kastély udvarán tartott esemény alkalmával a hagyományokhoz híven a Somló és Környéke Borút Egyesület új tagokat fogadott soraiba: a próbatételek teljesítését követően bor- és pálinkalovaggá avatták Farkasdi Lajost és Müller Zoltánt.

A kétnapos újbor ünnepe során különféle zenés-táncos színpadi műsorok várták Pápán az érdeklődőket a Szent Márton-napi újbor ünnepén, emellett ízletes borokat, pálinkákat, forró italokat, libaételeket kóstolhattak a kastélyudvarra ellátogatók. A legkisebbek számára játékokkal, kreatív feladatokkal készültek a szervezők, valamint idén is megrendezték a LibaTour nevű több helyszínes játszóházat, a résztvevők pedig nyereményekkel gazdagodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában