Hatályon kívül helyezést indítványoztak a védők

2019.12.05. 20:00

Megkezdődött a másodfokú tárgyalás a vörösiszapperben

Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta a vörösiszapper több vádlottjának védője a másodfokú eljárás első tárgyalásán csütörtökön.

Marton Attila

20191205 Győr itélőtábla. Vörösiszapper tárgyalás Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Győri Ítélőtáblán Zólyomi Csilla vezette tanács előtt a perbeszédek hangzottak el.

Fejes Péter fellebbviteli ügyész fenntartotta az elsőfokú ítélettel szemben benyújtott fellebbezését, amelyben a vádlottak felelősségének teljes körű büntetőjogi megállapítását és szigorúbb büntetések kiszabását indítványozta. Az ügyész a 2010-es katasztrófa után a településeken készült fotókat és légi felvételeket vetített le, amelyekkel a tragédia pusztítását szemléltette.

A megismételt elsőfokú eljárás ítéletének hatályon kívül helyezését kérte a Győri Ítélőtáblától Pál Helga, a másodrendű vádlott, D. József védője. Kiemelte, az első fokon eljáró bíró nem rendelkezett az Országos Bírósági Hivatal Büntetőeljárási törvény szerinti megfelelő kijelöléssel. Hozzátette, szintén hatályon kívül helyezést indítványozott azért, mert a közveszélyokozásban a Veszprémi Törvényszék lett volna az illetékes eljárni. Az ügyvéd elmondta, a megismételt elsőfokú eljárásban eljáró Győri Törvényszék nem végzett érdemi bizonyítást, nem hallgatott meg tanúkat, szakértőket, és helyszíni tárgyalást sem tartott, valamint figyelmen kívül hagyta a Veszprémi Törvényszéken lefolytatott eredeti eljárás szakértői véleményeit.

Bánáti János, az elsőrendű vádlott, B. Zoltán védője arról beszélt, hisz a jogállamban, ezért azt gondolja, hogy az elsőfokú ítélet csak rossz és törvénysértő, és nem „társadalmi és politikai elvárásokat teljesített”. A védő úgy fogalmazott, a megismételt eljárás „felolvasódélelőttjein” bizonyítás nem történt, az ítéletben pedig a bíró „félresöpörte” az eredeti eljárás tényállását, és helyette megállapított egy teljesen újat. Az ötödrendű vádlott, D. József védője, Gyalog Balázs arról beszélt, a Győri Törvényszék irat- és jogszabályellenes ítéletet hozott, amikor a felülmérlegelés tilalmába ütköző módon átértékelte a bizonyítékokat. Megalapozatlan szabályszegéseket és kötelezettségeket rótt a vádlottakra, és szembement a korábban lefolytatott szakértői bizonyítással, húzta alá az ügyvéd.

A tárgyalási napon a tizenhárom vádlott védői azt kérték az ítélőtáblától, hogy vagy helyezze hatályon kívül a megismételt eljárás ítéletét, vagy módosítsa azt úgy, hogy a Veszprémi Törvényszék által megállapított tényállást vegye alapul, és bizonyítottság hiányában mentsék fel védenceiket. Gyalog Balázs az ülésnap elején a tárgyalás elhalasztását indítványozta arra hivatkozva, hogy nem állt rendelkezésre elegendő idő a fellebbezési indoklások áttanulmányozására. Az indítványt a Zólyomi Csilla bíró vezette tanács elutasította.

A vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában tíz vádlott bűnösségét mondta ki a Győri Törvényszék idén februárban. Az elsőrendű vádlottat, B. Zoltánt, a Mal Zrt. vezérigazgatóját két év hat hónap, a másodrendű vádlottat, D. Józsefet – a cég egykori műszaki igazgatóját – pedig két év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. A harmad-, a negyed-, az ötöd-, a hatod-, a nyolcad- és a tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmadrendű megrovást kapott. Öt vádlottat minden vádpont alól felmentettek.

A vörösiszapper megismételt elsőfokú tárgyalása tavaly decemberben kezdődött, miután az előző eljárásban a Győri Ítélőtábla 2017. februárban hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék valamennyi vádlottat felmentő határozatát, és új eljárás lefolytatását rendelte el.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében nyolc ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában