Rekordmeleg

2019.12.17. 11:30

Veszprém megyében is enyhébb volt a szokásosnál az ősz

Az utóbbi ötven év legmelegebb ősze volt az idei, tájékoztatta lapunkat Kovács Győző meteorológus.

Marton Attila

Ahogyan országosan az idei ősz volt a legmelegebb az 1901 óta jegyzett adatok alapján, úgy Veszprémben is rekordot döntött az évszak középhőmérséklete. Kovács Győző elmondta, a repülőtéri állomás adatsora szerint az idei ősz középhőmérséklete 12,27 Celsius-fok lett, ami 0,16-el haladja meg az eddigi csúcstartó 2006-os őszt. Érdekesség, hogy a lista harmadik helyezettje a tavalyi ősz.

A szakember elmondta, a rekorddöntés oka, hogy mindhárom hónap enyhébb volt a szokásosnál: a szeptember 1,1 Celsius-fokkal, az október 2,2 fokkal, míg a november 3,4 fokkal volt melegebb az átlagosnál. A napi középhőmérséklet az évszak 91 napja közül legtöbbször az átlag felett alakult, csupán három időszakban, szeptember 20-a körül, október első napjaiban, valamint október végén, november elején fordultak elő néhány napos negatív eltérések. Különösen nagy pozitív eltérések az átlagtól szeptember elején – az ősz első napjaiban kánikula volt –, október közepén – amikor egy szokatlanul meleg és hosszú vénasszonyok nyarát élvezhettünk 19-étől 26-áig, ekkor több mint öt Celsius-fokkal volt melegebb a szokásosnál –, valamint novemberben – elsejét leszámítva valamennyi nap melegebb volt az átlagnál – fordultak elő, részletezte a meteorológus. Hozzátette, a napi maximumhőmérsékleti rekord októberben 19-én és 21-én is megdőlt.

A 2019-es ősz összességében átlag feletti csapadékot hozott, mintegy 10 százalékkal haladta meg az időszakra jellemző mennyiséget, de csak a csapadékos november miatt, amikor a hónap 19 napján jegyzett fel csapadékot a szakember. Kovács Győző megjegyezte, amennyiben a december átlagos hőmérsékletű lesz, úgy a rekordmeleg 2018-as év után az idei esztendő is dobogós helyet foglalhat el a hőmérsékleti rangsorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában