Példát mutattak hazaszeretetből

2020.01.13. 07:00

A hős magyar honvédekre emlékeztek a pápaiak

Ki kell állnunk nemzetünk és kultúránk védelméért, meg kell őriznünk a hazát – hangsúlyozta a doni áttörés 77. évfordulójának tiszteletére tartott pápai megemlékezésen Ágh Péter országgyűlési képviselő, a parlament Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke.

Polgár Tibor

Ágh Péter beszédében úgy fogalmazott, a tragédiák 20. százada után legyen az országépítésé a 21. század

Fotó: Pintér Tibor/Napló

Beszédében a szónok a 20. századot a magyarság történetének legtöbb megpróbáltatással járó időszakának nevezte. Mint mondta, szinte minden családnak van legalább egy szomorú története az 1914-től 1990-ig tartó évtizedekről, ez pedig azt is jelenti, hogy minden egyes családban vannak hősök, akikre büszkék lehetünk. Ilyen hősök azok a pápaiak is, akik a második világháborúban helytálltak az orosz fronton.

– Hősi halott mindenki, aki a Don-kanyarban vesztette életét, függetlenül attól, hogy a háború, amiben őket bevetették, utólag sikeresnek vagy sikertelennek, helyesnek vagy helytelennek, igazságosnak vagy igazságtalannak minősül. A legnagyobb tisztelettel tekintünk azokra a honvédeinkre is, akik hazatértek az embertelen körülmények közül – fogalmazott Ágh Péter. Hozzáfűzte: a hiányos fegyverzettel és felszereléssel rendelkező magyar katonák erőn felüli helytállást tanúsítottak az orosz fronton az elképzelhetetlen hidegben. Az országgyűlési képviselő kiemelte, nem kellett volna úgy alakulnia a történelem folyásának, hogy nekik ott kelljen harcolniuk.

Ágh Péter rámutatott, a doni hősök példát adnak nekünk becsületből, hazaszeretetből és kötelességtudatból, megtanítanak a béke és a családtagjaink közelségének megbecsülésére.

Ágh Péter beszédében úgy fogalmazott, a tragédiák 20. százada után legyen az országépítésé a 21. század Fotó: Polgár Tibor/Napló

– Mi egy nyugodtabb korban élhetünk, amely más kihívásokat ad. Nekünk is ki kell állnunk nemzetünk és kultúránk védelméért, meg kell őriznünk a hazát, hogy átadhassuk utódainknak. A doni hősökkel szemben nekünk már az is megadatott, hogy építsük az országot és egyéni munkánk révén közösségünk is előrébb jusson. Ez a közös küldetésünk. Építsünk egy olyan Magyarországot, egy olyan Pápát, amely valóra váltja a hősök álmait. A tragédiák 20. százada után legyen az országépítésé a 21. század – hangsúlyozta az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke.

Az Esterházy út és a Szent István út sarkánál lévő második világháborús emlékműnél rendezett főhajtáson közreműködött az MH Pápa Bázisrepülőtér, a Pápai Huszáregyesület, valamint szavalattal Pusztai Zsombor. A megemlékezés koszorúzással és gyertyagyújtással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában