Nehéz örökséget vettek át ősszel

2020.01.23. 11:00

A választások óta eltelt időben is ért el eredményeket az új mencshelyi testület

Jelentős hiányt örököltek, de nagyon jó az összhang a testületen belül, amely kéthetente tart informális üléseket, ahol megbeszélik a problémákat és a teendőket.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Szabó Zoltán polgármester szerint nehéz örökségük van, mert elég nagy hiánnyal vették át a hivatalt. Sok volt a függőben lévő, problémás ügy, melyeket sikerült rendezni. Az egyik ilyen a községháza felújítása volt, ahol sok minden nem készült el, a pályázati pénz egy részét is vissza kellett fizetni, de végül sikerült peren kívül megegyezni a kivitelezővel is. Korábban nyert az önkormányzat 15 millió forintot egy közösségi tér kialakítására, viszont az eredeti határidő december 31-én lejárt. Egy évvel sikerült meghosszabbítaniuk a határidőt és 2020-ban elkészül a beruházás. Ötmillió forintot kaptak a községháza fűtés-korszerűsítésére is, ami azért fontos, mert jelenleg szükségfűtés mellett dolgoznak. Pályázati pénzből lehetőségük lesz egy traktor vásárlására. Három árajánlat alapján a hónap végén dönt majd erről a testület. Engedélyeztetés után kivágatták a település közterületein lévő balesetveszélyes fákat is. Öt évvel ezelőtt egy Zánkával közös pályázat eredményeként megépülhetett a Kossuth-kilátó és a Vulkán tanösvény, most azonban tisztázni kell, hogy ki a fenntartó.

Szabó Zoltán polgármester szerint sok volt a problémás ügy, melyeket azonban mára sikerült rendezni Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Csak a kilátó festése kétmillió forint. Erre az önkormányzatnak nincs pénze. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz fordulunk, hogy vegye át, mert mi ezt nem tudjuk kigazdálkodni. Nagy feladatunk a jelentős hiány csökkentése. Szigorú gazdálkodást vezettünk be, illetve már sikerült eladnunk három önkormányzati ingatlant – meséli a polgármester, aki kiemeli még, hogy fontos lenne a külterületi utak rendbetétele, főleg a Halom-hegyen. Ebben sokat segíthet majd a tavasszal érkező új traktor. Problémát jelent a külterületeken a szemét elszállítása, amit úgy szeretnének megoldani, hogy a közigazgatási területen belül házhoz megy majd az önkormányzat által biztosított traktor és összegyűjti a probiós zsákban kirakott szemetet. A nehézségek ellenére, adományokból sikeresen megtartották az idősek napját, február 15-én Kocsonya fesztivált rendeznek, tartanak majd nőnapot, gyereknapot és lesz falunap is Mencshelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában