Huszonnégy évet élt

2020.01.09. 07:00

Emlékezés Várpalotán: 1958 januárjában végezték ki Berta Józsefet

A tragikusan fiatalon, mindössze 24 éves korában kivégzett 1956-os mártír, Berta József halálának évfordulóján tartottak megemlékezést a napokban a néhai forradalmár Szent Imre utcai emléktáblájánál.

Szabó Péter Dániel

A megjelentek koszorúkat és mécseseket helyeztek el az emléktáblánál

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– Egy olyan, fiatalon meghalt ember előtt szeretnénk fejet hajtani, aki a vérét és életét adta a szabadságért, értünk és Várpalotáért – hangsúlyozta megemlékező beszédében Vaszily Zsolt.

A Palotai Turul Társaság elnöke felidézte a fiatalember életútját és a várpalotai forradalmi eseményeket is. Elmondta, Berta József Veszprémben született, menhelyi gyerekként nevelkedett, majd iskolái elvégzése után megházasodott, s két gyermeke is született. 1954-ben hívták be sorkatonai szolgálatra, a forradalom lángja már Várpalotán érte. 1956. október 25-én elhagyta alakulatát s bekapcsolódott a helyi eseményekbe. Részt vett a tüntetésben, majd a pártbizottság és a rendőrség megtámadásában, utóbbi lefegyverzésében. Másnap a fegyveres felkelők megtámadtak több Hajmáskér felől érkező szovjet gépkocsioszlopot.

Később Berta tagja lett a nemzetőrségnek, részt vett az ÁVH-sok felkutatásában is. A forradalom leverése után társaival a közeli erdőbe vonult vissza, azt tervezték, hogy folytatják a harcot, végül azonban az egység feloszlott, többen külföldre menekültek.

Berta Józsefet 1957 februárjában tartóztatták le. Első fokon szervezkedés vezetése vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, majd a legfelsőbb bíróság ezt halálos ítéletre súlyosbította. 1958. január 2-án végezték ki. Emlékét 1996 óta őrzi márványtábla a Szent Imre utcában.

A megjelentek koszorúkat és mécseseket helyeztek el az emléktáblánál
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A folytatásban Sztanke Zoltán, a megemlékezést szervező civil szervezet tagja Jáger László A lyukas zászló című versét szavalta el, majd a résztvevők koszorúkat és mécseseket helyeztek el a Berta József emlékére állított táblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában