ünnepélyes átadó

2020.01.14. 14:00

Nyolcvanmillió forintból újították fel a paloznaki közösségi házat

Mintegy nyolcvanmillió forint értékű beruházással alakították ki a tágas, korszerű Szent József Közösségi Házat Paloznakon, amit az elmúlt hétvégén ünnepélyes körülmények között adtak át.

Kovács Erika

Czeglédy Ákos polgármester köszönetet mondott a támogatásért Kontrát Károlynak

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Czeglédy Ákos polgármester külön köszönetet mondott a támogatásért Kontrát Károlynak, a térség országgyűlési képviselőjének, aki „kiharcolta”, hogy az épületet fel tudták építeni.

A hangulatról a Paloznaki Kórus gondoskodott
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Méltatta a közösségi ház jelentőségét Kontrát Károly, és örömmel szólt arról, hogy segíteni tudta a megvalósítását. Czeglédy Ákos polgármester egy új korszak kezdetének is nevezte az ötszáz lelket számláló falu életében a beruházást a zsúfolásig megtelt közösségi házban. A munkálatokról felidézte, az épület a Paloznaki Római Katolikus Egyházközség tulajdona, és az önkormányzat használja 2004-óta. A 19. század végétől iskola működött benne, egészen 1975-ig, és tanítói lakás is volt a házban.

Az épületet az önkormányzat közösségi céllal használta, amelyben könyvtár, teleház és kiállítóterem működött.2000-től felmerült az épület bővítése, korszerűsítése, tervek is készültek a felújításról, de a teljes beruházásra nem volt pénz Paloznakon. Kisebb átalakítások, felújítások történtek, de a növekvő igényeket már nem tudta kiszolgálni a ház. 2016-ban a jég tönkretette a palatetőt, és a felújításról 2017-ben döntött a testület, amelyhez 35 millió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatást kaptak. A bontást közösségi munkában a helybeliek végezték.

Mára megújult a könyvtár, és új aula épült, melyben helyett kapott egy közösségi helyiség is. A kiállítótermet az épület déli részén, a második ütemben hozzák létre, reményeik szerint tavasszal, ami körülbelül 35 millió forintba kerül majd, és terveik szerint szintén támogatással. A település elöljárója köszöntőjében külön kitért az összetartó, együttműködő közösségre, ami jellemzi Paloznak mindennapjait.

Úgy fogalmazott, hogy a falut a helybeliek teszik Paloznakká, ami egy különleges hely, és ahol jó élni. Ennek igazolására vetítette le a tavalyról szóló filmet, ami félszáznál is több eseményen át mutatta be a település mozgalmas, változatos, télen-nyáron pezsgő életét.

Így betekinthettek a megjelentek egyebek mellett a falunapok vidám mozzanataiba, az országos hírű jazz piknikbe, és láthatták Paloznak kitűnő közösségi rendezvényeit, így például a borkóstolókat, a kórushangversenyeket, az adventi gyertyagyújtásokat. A faluban rendkívül aktívak a civil egyesületek, ilyen mások mellett a borklub és a Mandulafa Társaság, amelynek tagjai havonta találkoznak.

Czeglédy Ákos polgármester köszönetet mondott a támogatásért Kontrát Károlynak
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A köszöntő után Szendi Judit, aki a helyi tanító lányaként a házban élt, és néhány éve Németországból költözött vissza Paloznakra, felidézte az épületben eltöltött éveket, majd köszönettel szólt a felújításról, amivel az egész falu egy tágas és korszerű közösségi házat kapott. Méltatta a beruházást vitéz Ajtós József László esperes-plébános, és külön üdvözölte, hogy a művészetek, a kultúra háza lesz az épület.

– Van igény arra, hogy egymáshoz találjunk magyarságunkban és szent hitünkben – mondta.

Az átadás ünnepi hangulatáról a Paloznaki Kórus gondoskodott a helybeli Szabó Lajos vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában