körkép

2020.01.14. 11:00

Sokba kerülhet, ha elfagy a vízóra

Habár az extrém hideget egyelőre megúsztuk a mostani télen, a hőmérséklet már többször lesüllyedt a mínusz tartományba, a fagy pedig komoly és költséges károkat okozhat a vízórákban, a vízvezetékekben, ezért érdemes megelőzni a bajt.

Polgár Tibor

A hatályos jogszabályi előírások szerint a vízóra fagy elleni védelméről a felhasználónak kell gondoskodnia

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A megszokottnál melegebb és elhúzódó ősz alkalmas volt arra is, hogy elterelje a figyelmet a vízmérők téliesítésének fontosságáról.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a kemény fagyok országszerte százával tettek tönkre vízórákat, éppen ezért több vízszolgáltató is külön tájékoztatót tett közzé a weblapján a probléma megelőzése érdekében. Már az elején érdemes leszögezni, hogy a hatályos jogszabályi előírások szerint a vízmérő és a belső vízvezeték-hálózat fagy elleni védelméről a felhasználónak kell gondoskodnia, továbbá ennek elmulasztása vagy nem megfelelő végrehajtása esetén neki kell viselnie az elfagyott mérőberendezés cseréjének költségét, illetve a fagykár következményeként elfolyt vízmennyiséget köteles megtéríteni a szolgáltatónak. Tehát a vízórák, a csövek és más szerelvények elfagyása jelentős kiadásokat okozhat.

Az elfagyott mérőeszköznek több, könnyen észrevehető jele is van, ilyen a szilánkokra tört üveg a vízórán, az eldeformálódott számláló, a csöpögő víz, vagy az, ha a lakásban nem, vagy csak alig jön víz a megnyitott csapból. Mindez könnyen megelőzhető néhány egyszerű óvintézkedéssel: fontos, hogy a kerti vízóraakna fedőlapja jól zárjon, és télen hőszigeteljük, például az aknatető aljára rögzített hungarocellel vagy kőzetgyapottal.

A vízórát érdemes letakarni pléddel vagy valamilyen hőszigetelő anyaggal, és figyelni kell rá, hogy a vízóraakna fedele mindig zárt állapotban legyen. Ha a pincében, fűtetlen helyiségben lévő vízmérő és a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, a hőszigetelésükről külön is kell gondoskodni. Továbbá a falakon kívül található, illetve a nem kellően hőszigetelt vízvezetékeket, csapokat szigetelni vagy időben vízteleníteni kell.

A hatályos jogszabályi előírások szerint a vízóra fagy elleni védelméről a felhasználónak kell gondoskodnia Fotó: Polgár Tibor/Napló

Lakatlan ingatlanoknál – például télen nem használt nyaralóknál – a fogyasztói vízhálózatot mindenképpen vízteleníteni kell. Ehhez a vízmérőaknában el kell zárni a mérőóra előtti, a közterület felé lévő főelzárót. Ezt követően meg kell nyitni a kerti csapo(ka)t és az épületben található összes csapot, valamint le kell engedni a berendezésekből a vizet. Az általában a vízóraaknában található víztelenítőcsapon keresztül ki kell folyatni a vizet a belső hálózatból, végül a víztelenítés után el kell zárni a csapokat.

A vízórában a víztelenítést követően is marad víz, ezért a hőszigeteléséről sem szabad megfeledkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában