Nem engedett az erőszaknak

2020.02.01. 07:00

Emléktáblát avattak a lovasi nagygazda tiszteletére

Büszkék lehetünk arra, hogy egy ezeréves nemzet tagjai vagyunk, amelynek Orbán Viktor személyében olyan vezetője van, akinek egy iránytűje van: mit tud tenni a Magyarországért, a hazáért.

Kovács Erika

20200131 Lovas Művelőési ház Varjas Géza emléktábla avatása Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Így vélekedett Kontrát Károly miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő a 140 éve született Varjas Géza lovasi nagygazda, a kommunista diktatúra áldozata tiszteletére egykori házánál állított emléktábla avatásán pénteken, amit a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet (MVOSZ) és a Lovasi Református Egyházközség szervezett.

- Nem akart más, csak boldogan akart élni, dolgozni, a családjáért, a településért, Magyarországért – emlékezett Varjas Gézára Kontrát Károly a zsúfolásig megtelt faluházban. A miniszterhelyettes hozzátette, kitűnő magyar ember, szőlész-borász, a presbiteri nagyválasztmány tagja és hazafi volt, aki létrehozta feleségével a lovasi gazdakört. Nem engedett az erőszaknak, mert hitt Istenben, bízott a közösségben, a szüleitől kapott értékekben. Amikor az erőszakkal találkozott, megtartotta a hitét, emberségét, becsületét, nem engedett.

- Ma szabad országban, demokratikus jogállamban élünk, ahol ilyen veszélyekkel nem kell szembenézni, de vigyáznunk kell értékeinkre, amelyeket akkor tudunk ápolni, ha fel tudjuk mutatni azok emlékét, akik bátran tettek a közösségért, családjukért, Magyarországért. Büszke vagyok arra, hogy Lovasnak ilyen polgára volt – fogalmazott a képviselő.

Vitéz Pintér Kornél, a MVOSZ országos elnöke, az emlékezés főszervezője köszöntőjében Mindszenty József érsek gondolatait idézve elmondta, a kommunizmus főként világnézet a vallás, Isten, az emberi lélek ellen, gyilkol, rabol, lezülleszti az egyént, tönkreteszi a családot, csordává teszi a tömeget. Az áldozatok utódai meghalt szeretteiket nem kaphatják vissza, de emelt fejjel járhatnak, emlékezhetnek őseik földjén.

Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka magyar nemzeti történelmünk fájdalmas, tragikus időszakának nevezte a kommunista uralmat, ami soha többé ne uralja életünket. Varjas Géza méltatásakor aláhúzta emberi nagyságát, akinek bűne az volt, hogy tehetős emberként, vallásosan élt. Brutális veréssel akarták rákényszeríteni a hatalmat, és másnap szenvedések között meghalt: életével fizetett a brutalitásért, családját földönfutóvá tették.

A köszöntők után Kontrát Károly és Huszár Pál leleplezte az emléktáblát, ahol koszorúkat helyeztek el, mások mellett az elhunyt rokonai. A táblát Kálmán Csaba református lelkipásztor és Ajtós József László prépost, kerületi esperes, plébános megáldotta, illetve megszentelte. Az emlékezés fényét emelte Vesztergám Miklós, Füreden élő tárogatóművész, valamint Pintér Huba Csanád és Pintér Zselyke Ida versmondása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában