Többen megkönnyezték a hírt

2020.02.26. 07:00

Huszadszor és egyben utoljára rendezték meg az asszonyfarsangot Csopakon

Huszadik alkalommal rendezték meg a település kultúrházában az asszonyfarsangot a Csopak–Paloznaki Református Asszonykör és a Nők a Balatonért Egyesület csopaki csoportja szervezésében és előadásában.

Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

A szépszámú közönséget a Csopak–Paloznaki Reformá­tus Asszonykör nevében Akó­csi Katalin, a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) csopaki csoportjától pedig Tarnai Dezsőné köszöntötte. A két civil szervezet vezetői visszaemlékeztek az elmúlt évekre, s elmondták, hogy milyen fontos számukra ez az esemény, amely híressé vált a környező településeken és városokban is.

A református asszonyok 2000-ben rendeztek először mulatságot a Gyülekezeti Házban, rá három évre csatlakoztak hozzájuk a NABE hölgyei. Az egyre sikeresebb rendezvényt 2004-től már a kultúrházban tartották meg.

Temesvári Pelbárt még a 15. században írt a dunántúli falvak asszonyainak ilyen szokásáról. A fehérnépek összejövetelére a férfiak nem mehettek be. Az asszonyoknak az év folyamán az egyetlen alkalmat jelentette, amikor a munkát pár órára, esetleg egy napra, éjszakára megszakítva mulatozással, tánccal, vigalommal töltöttek el. Az összejövetel színhelye rendszerint valakinek a háza, pincéje volt.

A kultúrházban tartották meg a Csopak–Paloznaki Református Asszonykör és a Nők a Balatonért Egyesület csopaki csoportja szervezésében és előadásában az asszonyfarsangot
Fotó: Szendi Péter

A Tislér lelkész házaspár 1970-ben költözött Csopakra, akkor elmesélték nekik, hogy a húszas években milyen színdarabokat adtak elő a falusi emberek. Akócsi Katalin ezeket és a falusi komédiákat összegyűjtötte húsz év alatt, de az utóbbi időkben egyre inkább belekeveredtek a polgári történetek és komédiák is.

Az érdeklődők először meg­tekinthették Nyáry Andor A nyugta vidám falusi történetét, majd Nóti Károly Az antennabetyár című bohózatát, valamint a Nők a Balatonért Egyesület csopaki csoportja előadásában vidám meséket. A közönség együtt énekelt a szereplőkkel, és vastapssal jutalmazta a felejthetetlen dél­utánt. A rendezvény végén Akócsi Katalin bejelentette, hogy utoljára rendezték meg az asszonyfarsangot. Többen megkönnyezték a hírt, hiszen a rendezvény hozzátartozott Csopak kulturális életéhez. Ambrus Tibor polgármester köszönetét fejezte ki a hölgyeknek, hogy húsz éven át vidám, kellemes perceket szereztek az embereknek a kultúrházban. Egyben egy kis videóval kedveskedett, amellyel visszatekintettek az elmúlt két évtizedre.

A szeretetvendégséghez a Mandulavirág Óvoda konyhájának dolgozói fánkkal, pogácsával és szendvicsekkel, míg a helyi asszonyok süteményekkel járultak hozzá. Természetesen a csopaki olaszrizling is előkerült a helyi borászok révén, hogy a baráti beszélgetés még áldottabb legyen. A mulatságot tombolasorsolás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában