Egy új közösségi tér

2020.02.19. 07:00

Kerti pavilont állítottak a romos épület helyére Csopakon

Új pavilonnal bővült a csopaki Park Villa Panzió és Konferenciaközpont. A beruházás 40 millió forintba került, ebből 13,5 millió forintot a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program biztosított, a fennmaradó összeget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) fedezte saját költségvetésből.

Sági Ági

A csopaki pavilon

Fotó: Sági Ági/Napló

– Itt, a Balaton-felvidéken négy látogatóközpont, négy idegenforgalmi hasznosítású barlang, két erdei iskola, egy tájház és közel harminc tanösvény szolgálja az érdeklődőket, az ökoturisztikai infrastruktúrát. Itt az elmúlt tíz évben közel száz százalékkal nőtt a látogatószám, tavaly 500 ezren váltottak jegyet – mondta el a pavilon átadási ünnepségén Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára. A pavilon az Angolkisasszonyok egykori nyaralójából kialakított Park Villa Panzió elé épült, melyet a BfNPI üzemeltet.

Korábban itt egy romos épület állt, az új pavilon fedett kiülőt biztosít a vendégek és a BfNPI központjába érkező érdeklődők számára. A tervek szerint a pavilont a helyi nagycsaládosok, iskolások, óvodások is használhatják majd.

– A következő generációt igyekszünk a természet szeretetére nevelni. Hiszünk abban, hogy ezt csak úgy tudjuk megtenni, ha ennek a generációnak a tagjai sokat van a természetben. Ezért indítottunk el sok programot. Ilyen a vándortáborprogram is, melyen tavaly tízezer gyermek vett részt – közölte Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Rácz András köszöntőjében többek között arról is beszélt, hogy a nemzeti parkok számára hamarosan olyan pályázati lehetőség nyílik meg, amelyben komplex elektromoskerékpár-fejlesztési programok kidolgozására nyílik lehetőség.

A csopaki pavilon
Fotó: Sági Ági/Napló

– Hiányosságunk volt, hogy nincs a parkban elég bográcsozó és kiülő. Ez egy közösségi tér lesz, itt lehet majd különféle délutáni programokat szervezni, például sütögetést, hiszen van mosdóblokk is, és kerékpár-tárolási lehetőség. Szeretnénk felajánlani a pavilont a helyieknek is, lehet ez akár egy szülinapi zsúr helyszíne – mutatott rá Puskás Zoltán, a BfNPI igazgatója.

A pavilon mellett néhány új játékkal felújították a régi játszóteret, és egy kültéri fitneszpark is épült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában