az arany középszer híve

2020.02.22. 15:00

Navracsics Tibor volt az Utas és Holdvilág Antikvárium legutóbbi vendége

Krámer György közéleti beszélgetéssorozatának legutóbbi vendége Navracsics Tibor kormánybiztos volt az Utas és Holdvilág Antikváriumban csütörtökön.

Horváth Virág

Krámer György közéleti beszélgetéssorozatának legutóbbi vendége Navracsics Tibor volt

Forrás: Penovác Károly/Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Krámer György, a beszélgetés vezetője köszöntőben hangsúlyozta, a rendezvénysorozatot az EKF győzelem inspirálta, és célja, hogy 2023-ra készülve veszprémiek tapasztalataiból és életútjából tanulhassanak, fejlődhessenek.

Navracsics Tibor Veszprémben született, ahogy ő fogalmazott „itt akart megszületni”, magyar jogász, politológus, egyetemi docens, politikus. 2006 és 2014 között a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, 2006-tól 2010-ig frakcióvezetője. Volt miniszterelnök-helyettes, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszter, külgazdasági és külügyminiszter. Öt éven keresztül az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa is volt. A politikus rövid bemutatkozását követően kiemelte, élete legszebb feladatának tartja, hogy segítse a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projektet felügyelő kormánybiztosként.

Krámer György felvetésére, miszerint az EKF projektben dolgozók két pártra, a „veszprémistákra és európaistákra” szakadtak, Navracsics Tibor elmondta, ő az arany középszer híve. – Onnan eredhet ez a felvetés, hogy az Európa Kulturális Fővárosa vállalkozásoknak is két célt kell teljesíteniük, két lehetőség áll nyitva. Az egyik, a helyi közösséget bemutatni Európának, hiszen lesz egy felfokozott érdeklődés és nyilvánosság, másrészt és ugyanakkor – ez szerepel a kiírásban is- ezt a lehetőséget arra is kell fordítani, hogy a helyi közösség megerősödjön. Tehát van egy kifelé és egy befelé forduló feladata is. Ha valaki elolvassa a pályázati anyagot, akkor láthatja, hogy mindkét irányra vannak célkitűzések benne – mondta el Navracsics Tibor. Kiemelte, húsz év alatt a város lakossága megkétszereződött, ezáltal létrejött a „belső mag”, a város központja körül egy olyan gyűrű, egy lakótelepi kör, akik nem fonódtak rá a belváros kulturális életére. Az EKF programok nemcsak a belvárost, a régiót, de ezt a lakótelepi közeget is célozzák, elmondta, a jó arányt mindennél fontosabbnak tartja.

Krámer György közéleti beszélgetéssorozatának legutóbbi vendége Navracsics Tibor volt
Fotó: Penovác Károly/Napló

- Azért nem értek egyet ezzel a „turbó-veszprémi” állásponttal, mert az, hogy Veszprém megnyerte ezt a címet, ez nem kis mértékben annak köszönhető, hogy a Bakony-Balaton régió is ide tartozik, ráadásul Veszprém számára egy stratégiai visszatérés lehetőségét is megnyitja – tette hozzá a kormánybiztos. Elmondta, 1990 óta, azzal, hogy Veszprém megyei jogú város lett, kivonult, és átadta Pápának és Balatonfürednek a megyét. Kiemelte, elveszett Veszprém térségszervező ereje, aminek következtében Füred, Tapolca, Ajka, Pápa kapcsolatban állnak, számon tartják egymást, Veszprém viszont „egy másik világban él”, pedig a megyeszékhelyi státusz nem elsősorban privilégiumokkal, hanem főként kötelességekkel jár.

A beszélgetésen felmerült a projekt utóélete, a megfelelő kommunikáció kérdése is, valamint a helyiek aktivitásáról is szó esett. A beszélgetést követően az egyik néző kérdésére a kormánybiztos elmondta, a város szeretné megvásárolni az állam tulajdonában lévő gyermekkórházat is, amelyből közösségi központot hoznának létre. Navracsics Tibor azt a tévhitet is felszámolta, miszerint miatta nyerte volt el Veszprém az EKF címet, elmondta, a független zsűri munkájába semmilyen módon nem lehet beleszólni, Veszprém saját erejéből nyert, profi csapat készítette a pályázatot, és bátor anyagot nyújtottak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában