Megrohanták a veszprémi boltokat

Hétfőn reggel az egyik bevásárlóközpontban már nyitás előtt tömegek várakoztak, hogy bejussanak az üzletbe.

B. Virág Rita, Sági Ági, Marton Attila

20200316 koronavírus utcai fotók illusztráció Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A legtöbb ember púposra pakolta bevásárlókocsiját, és a pénztáros elmondása szerint nagyon sokan több mint százezer forint értékben vásároltak. Csak elvétve akadt olyan vásárló, aki a szokásos, napi bevásárlását végezte, a pénztáraknál pedig legalább félórás várakozásra kellett számítani.

Egyik olvasónk két kisebb húsboltot is bezárva talált a városban, egyedül a Cholnoky-lakótelepen tudott vásárolni, igaz csak sertést, mert a csirkehúst pillanatok alatt elkapkodták.

Az eladó azt mondta olvasónknak, hogy délben kapnak utánpótlást. Innen nem messze, a patikánál 25–30 méteres sor kígyózott, igaz, az emberek betartották az egyméteres távolságot, és a gyógyszertárba is csupán három vásárló tartózkodhatott egyszerre. A piacon is kifogytak a csirkehúsból, egyik üzletben sem találtunk már, csak sertést és marhát. A buszpályaudvar mögötti gyógyszertárnál is hosszú sorokban várakoztak az emberek, a követési távolságot itt is betartották.

Úgy tűnik, gyorsan elfogyott a kitartás és a türelem, mert hétfő reggel ezrek rohamozták meg a boltokat, hogy tartós élelmiszert vásároljanak.

– Nyilván mindenki aggódik, hiszen csak aggódó hangokat hallunk magunk körül. Mégis az lenne a jó, ha mindenki csak annyit venne el, amennyire szüksége van. Jelenleg arra lehet számítani, hogy körülbelül két hónapot kell kihúzni, erre kellene felkészülni, nincs értelme tonnányi cukrot, lisztet, WC-papírt felhalmozni. Inkább a közösségeket, az összefogást kellene erősíteni, minél jobban segíteni egymásnak, és nem csak az egóra koncentrálni – mondta lapunknak Frank Róbert pszichológus.

A legtöbb ember púposra pakolt bevásárlókocsival távozott a szupermarketből
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szakember szerint a várható bezártságra is fel kell készülni. Az elszigeteltség miatt kialakulhat a kabinláz nevű lelkiállapot. Ez jöhet elő, ha például nyaralni indul a család: ilyenkor a kocsiban gyakran az utazás alatti időt sem sikerül veszekedés nélkül átvészelni.

– Nagyon megterhelő lesz lelkileg a bezártság. Fontos, hogy tartsuk a kapcsolatainkat, ha nem is személyesen, telefonon, online. Szükség van az énidőre is. El kell menni anyának is, apának is külön-külön sétálni – tette hozzá Frank Róbert.

A legfontosabb, hogy mindenki őrizze meg a nyugalmát, a pánikkeltésre semmi szükség – mondta kérdésünkre Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Felidézte, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség vezetője a napokban arról beszélt, az áruszállítás folyamatos a kereskedelmi egységekhez, ennek ellenére átmeneti hiány léphet fel néhány alapvető élelmiszer esetében. Hozzátette, kedden országos elnökségi ülést tart a kereskedelmi és iparkamara, ahol javaslatokat is megfogalmaznak a kormányzat felé.

Az elnök leszögezte, azonnali intézkedések szükségesek a turizmus-vendéglátás területén, mert itt a foglalások mintegy nyolcvan százalékát visszamondták. Ha nem sikerül időben lépni, az több szempontból is veszélyes lehet: egyrészt más ágazatokat is érinthet a visszaesés, másrészt minél később történik intézkedés, annál nehezebb lesz talpra állítani a szektort, magyarázta az elnök. Markovszky György egyúttal megjegyezte, a világjárvány a termelésben is fennakadásokat okoz, például azzal, hogy Kínából nem érkeznek alkatrészek.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében március 16-tól szigorította a szabályait a Magyar Posta: egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat az ügyféltérben, ahány kiszolgálópult működik, a többieket arra kérik, hogy a bejárat előtt várjanak, egymástól legalább egy méter távolságra. Szintén a megelőzés érdelében hozott intézkedés, hogy arcmaszkot és gumikesztyűt kapott hétfő reggel minden olyan postai dolgozó, aki közvetlenül találkozik az ügyfelekkel, így a kézbesítők, a postai ügyintézők és a csomagkézbesítők. A küldemények eljuttatása, valamint a postai kifizetések, például a nyugdíj és a családtámogatások kézbesítése folyamatos, zárul a posta közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában