Önkéntes karantént kér a hazatérőktől a füredi polgármester

Vonuljanak önkéntes karanténba azok a balatonfürediek, akik külföldről, különösen Ausztriából, Németországból, Svájcból térnek haza – erre kérte Bóka István polgármester a helyieket közösségi oldalán.

Kovács Erika

Úgy fogalmazott, a koronavírus magyarországi terjedésének csökkentése érdekében vonuljanak önkéntes karanténba, ezzel megelőzve a vírus további terjedését. Akik igénylik, azok ellátásáról gondoskodik az önkormányzat a hatósági karanténhoz hasonlóan. A polgármester kiemelte, a külföldi országokból hazatérők családtagjai készüljenek egy elkülönített helyiséggel és megfelelő mennyiségű élelmiszerrel, hogy az érintettek el tudják magukat látni a karantén ideje alatt. A hazatérők semmiképp ne érintkezzenek idős, beteg családtagjaikkal, ismerőseikkel, mert ők a leginkább kitettek a vírusfertőzésnek. Tájékoztatást a családsegítő központnál adnak, aminek elérhetősége honlapjukon megtalálható.

Számos óvintézkedést vezettek be Balatonfüreden a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében. Bezártak az ügyfélszolgálatok, korlátozó intézkedéseket hoztak a kulturális intézményekben, új szabályokat vezettek be a rendelőintézetben, olvasható a város honlapján.

Ügyeleti rendszerben működnek határozatlan ideig a város óvodái és bölcsődéje. Arra kérik a szülőket, lehetőség szerint a gyerekek maradjanak otthon. Az óvodákban, bölcsődében külön kis csoportokban tovább biztosítják az ellátást azoknak, akik ezt igénylik.

A városi rendelőintézetben járványügyi helyzetet hirdettek, egyes rendelések elmaradnak, másokon csak sürgősségi ellátást végeznek, a belépéskor mindenkinek megmérik a hőmérsékletét. Részleteket a rendelőintézet honlapján közölnek.

Az éttermek, kávézók délután háromig lehetnek csak nyitva, a korlátozás az élelmiszerüzletekre nem vonatkozik.

A gyógyszertárakban csak annyi ember tartózkodhat, ahány gyógyszerkiadó hely működik az adott patikában. Ugyanez érvényes a városközpontban működő postára. A Zsigmond utcai posta március 17-től bezár. Bezárt a Balaton Mozi, átmenetileg zárva tart a Tourinform Iroda, szünetel a személyes ügyfélfogadás. Telefonon és e-mailben továbbra is elérhető a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület és Tourinform Iroda. A város kulturális intézményei bezártak, a kutatószolgálat szünetel. Az összes meghirdetett program elmarad. A városi könyvtárban március 17-től egyedi kölcsönzési rend lép életbe. Dokumentumok kölcsönzésére telefonon vagy e-mailben előre egyeztetett időpontban, keddtől péntekig 8-15 óráig van lehetőség. Kérik, senki ne hozza vissza a már kikölcsönzött könyvet, azok lejárati határidejét automatikusan meghosszabbították.

A Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal csak indokolt esetben, telefonon vagy elektronikus levélben, előre egyeztetett időpontban fogad ügyfeleket. Bezártak az iskolák, a kültéri sportlétesítményeket tilos látogatni. Bezár a városi uszoda március 17-től. Elmarad minden rendezvény a Balaton Szabadidő Központban, leálltak az edzések, az étkezde viszont látogatható. Szünetelteti a Probio Zrt. a személyes ügyfélfogadást a Fürdő utcai ügyfélszolgálaton. Telefonon és elektronikus úton továbbra is segítik az ügyintézést, a hivatalos nyitvatartási időben. A személyes ügyfélkapcsolatra az ügyintézővel előre egyeztetett, halaszthatatlan ügyben van lehetőség.

A vásárcsarnok továbbra is fogadja a vásárlókat a nyitvatartási időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában