négy év próbaidő

2020.03.12. 11:00

Rágyújtotta a bejárati ajtót testvérére – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték

Helybenhagyta a felfüggesztett börtönbüntetést másodfokon a Győri Ítélőtábla annak a férfinak az ügyében, aki rágyújtotta a bejárati ajtót testvérére.

Marton Attila

Ahogyan arról lapunkban korábban beszámoltunk, a vádlott, a hatvanegy éves Cs. S. kétszintes családi házban élt egy Veszprém közeli településen öccsével és sógornőjével.

A vízdíjat nem fizették folyamatosan, az emiatt keletkezett fizetési hátralékot a vádlottól vonták. A hátralék befizetésén a két férfi elszámolási vitába keveredett, és Cs. S. többször megfenyegette öccsét. 2018 júliusában fejszével a kezében jelent meg a felső szint bejárati ajtajánál, és azzal ijesztett rá öccsére és sógornőjére, hogy rájuk töri az ajtót. Később azzal fenyegetőzött, hogy rájuk gyújtja a házat. 2018. augusztus 13-án benzint és égésgyorsító folyadékot vitt az emeleti lakrész bejáratához, amiket az ajtóra locsolt és meggyújtott. Az ajtó és a lábtörlő meggyulladt, azonban a vádlott ezzel nem foglalkozott, a tüzet a sértett oltotta el. A tűz eloltásakor a vádlott az udvarról nevetve mondta a sértettnek, hogy „fölgyújtottalak benneteket”, ezután lakrészébe ment, bezárkózott és televíziót nézett. A helyszínre kiérkező tűzoltóknak nem kellett beavatkozniuk. A hőszigetelt falburkolaton a tűz oltás nélkül is megszűnt volna rövid időn belül, azonban kedvezőtlen körülmények között fennállhatott volna annak a lehetősége, hogy a lakásban tartózkodó két személy tűzhalált hal.

A Veszprémi Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérletéért két év börtönbüntetésre ítélte, a büntetés végrehajtását azonban négy év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője eltérő minősítésért és enyhítésért jelentettek be fellebbezést. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet megváltoztatva elrendelte a vádlott pártfogói felügyeletét. Az enyhítő körülmények jelentős túlsúlyára figyelemmel a bíróság a büntetési célok eléréséhez nem tartotta szükségesnek a vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, azonban a vádlott hányatott életútja miatt szükségesnek tartotta a próbaidő alatti magatartásának pártfogó felügyelő általi figyelemmel kísérését, tájékoztatott az ítélőtábla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában