a Föld órája

2020.03.28. 11:30

Sötétségbe borul a világ szombat este

Idén ma 20 óra 30 perckor kezdődik a Föld órája kezdeményezés, melyet a Természetvédelmi Világalap szervezett.

Horváth Virág

Egy Földünk van, törődjünk vele! Idén ma este fél kilenckor kezdődik a Föld órája

Forrás: Shutterstock

A Föld órája azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira hívja fel a figyelmet, tavaly pedig már több mint 180 ország vett részt a kezdeményezésben. A szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója 2018 óta a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt.

Idén, a világjárvány miatt, mivel lehetőség szerint a családok otthon tartózkodnak, még látványosabb és még környezetkímélőbb lehet ez az egyórás sötétség, amely fél kilenckor kezdődik.

Szalay Tímea, a Csalán egyesület elnöke a Napló kérdésére elmondta, a Föld órája kezdeményezés egy jó lehetőség, amivel érdemes élnünk, ő maga is részt vesz benne.

– Most, amikor több időt töltünk egyedül vagy a családunk körében, jobban van lehetőségünk figyelni magunkra, a családunkra és a természet adta értékekre is. Ebben az egy órában kiszakadhatunk a világból, a mindennapokból azáltal, hogy kikapcsoljuk elektronikus eszközeinket. Menjünk ki a kertünkbe, vagy az erkélyünkre, közelítsük meg a természetet, és figyeljünk ekkor arra, hogy mennyire gyönyörű és sokszínű a természet.

Egy Földünk van, törődjünk vele! Idén ma este fél kilenckor kezdődik a Föld órája
Fotó: Shutterstock

Mivel a jelenlegi helyzetben nagyon sok félelem és szorongás van az emberekben, jó alkalom a Föld órája arra, hogy megtapasztaljuk a teremtett világ békéjét – tette hozzá Szalay Tímea. A szakember szerint a koronavírusnak jó és rossz hatása egyaránt megmutatkozik a környezetvédelemben, de azt reméli, ebben olyan új lehetőségek rejlenek, amelyek boldogságot és békét hozhatnak hosszú távon.

Idén a szervezők a Föld órája keretében egy kihívást is elindítottak, arra kérik a csatlakozókat, hogy fogalmazzák meg, mit tesznek másképp az életükben a természet védelme és a fenntarthatóság érdekében, ha majd újra visszatér az élet a normál kerékvágásba. Ezt a közösségi médiában a #földórája2020, #earthhour2020 és #másképpfogom hashtagekkel ellátott posztban tehetik meg a résztvevők szöveges poszttal, vagy fotós, videós bejegyzéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában