Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

2020.03.18. 07:00

Tanácskozás Várpalotán: középpontban a gyermekvédelem kérdései

Megtartotta éves gyermekvédelmi tanácskozását a közelmúltban Várpalotán a helyi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat.

Szabó Péter Dániel

Angermanné Csaba Edina, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője kiemelte, óriási felelősség gyermekekkel foglalkozni, s észrevenni azt, hogy milyen gondjaik vannak

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A Thury-várban rendezett összejövetelen többek között a szociális jelzőrendszer munkáját értékelték, valamint Szűcs Sándor tartott előadást Krízisgeneráció, generációk krízise címmel.

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat által működtetett szociális jelzőrendszer tagjai, szociális munkások, pedagógusok, óvónők és egészségügyi szakemberek részvételével zajlott az éves gyermekvédelmi tanácskozás a vár Thury-termében, amellyel az intézmény minden esztendőben törvényi kötelezettségének tesz eleget. A tapasztalatcsere mellett a megjelentek a jelzőrendszer tevékenységét is értékelték a rendezvényen.

– Várpalotán jól működik a jelzőrendszer, noha mindig vannak olyan helyzetek, amikor azt érezzük: van javítanivaló. A kommunikáció folyamatos a tagok között, tartjuk a kapcsolatot az intézményekkel, alapítványokkal és a polgármesteri hivatallal, igyekszünk jól végezni a dolgunkat. Ami az elmúlt évet illeti, az országos tendenciákhoz hasonlóan itt, Várpalotán is elég sok bántalmazásos esetünk volt, talán ez volt a tavalyi év fókuszában – mondta kérdésünkre Angermanné Csaba Edina, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője.

A szakember kiemelte, óriási felelősség gyermekekkel foglalkozni, s észrevenni azt, hogy milyen gondjaik vannak. Évről évre mind súlyosabb gondokkal és egyre nehezebb sorsú családokkal találkoznak munkájuk során, a bántalmazások mellett kiemelkedő számban vannak jelen a magatartási és viselkedési problémák. – Fontos, hogy minél előbb felismerjük és jelezzük a problémákat. Egy kiskamasz fiatal esetében már sokkal nehezebb tenni valamit, mint egy fiatalabb gyermek esetében. Egy rögzült magatartásformát sokkal bonyolultabb megváltoztatni – hangsúlyozta Angermanné Csaba Edina.

Angermanné Csaba Edina, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője kiemelte, óriási felelősség gyermekekkel foglalkozni, s észrevenni azt, hogy milyen gondjaik vannak
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A tanácskozáson Szűcs Sándor játékfejlesztő, generációkutató tartott izgalmas előadást Krízisgeneráció, generációk krízise címmel a megjelenteknek. – A krízisgeneráció tagjai a mai gyerekek, fiatalok és fiatal felnőttek – tágabban értelmezve a 30 év alattiak. Különböznek minden korábbi generációtól – mondta a szakember, aki generációs veszélyeket és lehetőségeket, sokkoló adatokat és ámulatos perspektívákat mutatott be előadásában.

Riasztó érdekességként meg­jegyezte, jelenleg egy X generációs, tehát a negyvenes éveiben járó ember 15–25 ezer szót használ a mindennapjai során, míg egy Z generációs magyar fiatal 1200–1800 szóval igyekszik leírni és megérteni a körülötte lévő világot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában